Nieuws - 28 januari 2016

Ondertussen in… Iran

In het nieuws: Het Westen heeft na tien jaar het handelsembargo tegen Iran opgeheven, omdat het land heeft voldaan aan het nucleaire akkoord. Dit maakt een einde aan de verregaande economische sancties. Wat zijn de verwachtingen?

De geïnterviewde Iraanse student wil graag anoniem blijven, omdat een mening over dit onderwerp gevoelig kan liggen.

‘Ik opende vanochtend mijn mail en zag een bericht van een softwarebedrijf. Het was een lijst met verbeterde producten die ik vanaf vandaag allemaal kan krijgen. We kunnen nu producten uit Europa kopen, zoals laptops en smartphones. Iraniërs zijn hier blij mee.

Dat geldt voor bijna iedereen. Men verwacht economische groei en daarmee vooruitgang. Een kleine groep mensen is negatief over de opheffing van de sancties. Ze vertrouwen Amerika niet. Die zijn alleen maar op ons geld uit, denken ze. Ik schat dat deze groep niet groter is dan een paar procent van de bevolking. Voorheen was dat anders. Toen de onderhandelingen met het Westen begonnen, waren veel mensen tegen. Dit veranderde omdat de leiders en de media vertelden dat de opheffing van de sancties gunstig zou zijn. Op televisie verschenen bekende sporters die de onderhandelingen aanprezen.

Zelf denk ik dat we op korte termijn niet veel merken van de opheffing van de sancties. De afgelopen tien jaar leverden we veel in en is de economie sterk achteruitgegaan. De waarde van onze munt is flink gedaald en dat trekt niet zomaar weer bij, dat heeft tijd nodig. Op lange termijn ziet het er beter uit. We kunnen onze producten kwijt aan de rest van de wereld. De lage olieprijs hindert ons land niet ernstig. In tegenstelling tot andere landen in de regio hebben we meer mogelijkheden. We bezitten gas, landbouwproducten, vis en veel andere bronnen van inkomsten. Ook de verbeterde banden met het Westen zijn gunstig. Zeker nu de situatie in de regio instabiel is.

Hoe de regering de nieuwe inkomsten gaat investeren, bepaalt de vooruitgang van Iran. Ik denk dat ze dit goed doen en er veel nieuwe banen in ons land bij komen. De toekomst ziet er goed uit.’