Nieuws - 4 juni 2015

Ondertussen in... India

tekst:
Karst Oosterhuis

In het nieuws: India zucht onder de gevolgen van een hittegolf. Het dodental is inmiddels opgelopen tot meer dan 2200. De meeste slachtoffers vielen in de zuidelijke staten Andrha Pradesh en Telengana, waar de temperaturen oplopen tot ver boven de 40 graden.

Commentaar door Sudarshan Shetty, PhD-student Microbiology, uit India

‘Mijn stad ligt op ongeveer 600 kilometer van de zuidelijke staten waar de hitte het meest intens is, maar ook daar is het nu bijna 40 graden, en dat is niet gebruikelijk. Op andere plaatsen is het kwik zelfs opgelopen tot 48 graden.

De hitte heeft de grootste impact op mensen die buiten werken. Het probleem is dat juist nu veel buiten gewerkt wordt, omdat het moessonseizoen voor de deur staat. Zodra het binnenkort begint te regenen, is het niet meer mogelijk om wegen en bruggen aan te leggen. Helaas hebben we hier geen structurele oplossingen voor. In mijn stad zijn wel schuilplaatsen opgezet, zodat mensen hun werk kunnen onderbreken om daar even bij te komen.

Het is nu zomervakantie voor scholieren in India, dus zouden ze normaliter buitenspelen. Maar in plaats daarvan zitten ze de hele dag binnen videogames te spelen. Ook dieren lijden onder de hitte. Hoeveel er ondertussen aan de hitte bezweken zijn, weten we niet.

Airco’s zijn niet gebruikelijk in India. Die verbruiken veel energie. Veel mensen hangen ter verkoeling natte kleren op in hun huis. Andere gooien voortdurend water op hun dak. In een lokale krant las ik over mensen die een grasmat op hun dak hebben gelegd als isolatie.

Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor de grote problemen dit jaar. Klimaatverandering kan een rol spelen, maar ook het gebrek aan voorbereiding op deze omstandigheden. Maar we kunnen niet alleen maar de oorzaken gaan bediscussiëren. We moeten initiatief nemen, en het probleem te lijf gaan.