Nieuws - 14 december 2017

Ondertussen in… Ierland

tekst:
Teun Fiers

De EU en het Verenigd Koninkrijk hebben een voorlopig akkoord bereikt over de Brexit. Een van de cruciale punten daarin is de grensovergang tussen Ierland en Noord-Ierland. Daarover is het laatste woord in de Britse politiek zeker nog niet gezegd. Masterstudent Jeremy Sterling legt uit waarom het onderwerp zo belangrijk is voor de inwoners van het Ierse eiland.

© Shutterstock

Een gesloten grens zal tot geweld leiden
 Jeremy Sterling doet de master Climate Studies en komt uit Ierland.
Jeremy Sterling doet de master Climate Studies en komt uit Ierland.

‘Het grote belang van een zachte grens is terug te voeren tot het Goedevrijdagakkoord uit 1998. Dit document markeert het einde van The Troubles, een periode met veel geweld in Noord-Ierland. Mijn familie heeft verschrikkelijke herinneringen uit die tijd. Ik had zelfs familieleden aan beide kanten van het conflict. Tegenwoordig spreken we er zelden over, uit respect voor hen die zijn overleden.

In het Goedevrijdagakkoord is vastgelegd dat er een open grens moet zijn tussen Noord-Ierland en de republiek. Het akkoord zou dus geschonden worden als de grens dicht gaat. Sommige mensen zullen dat als geldige reden voor geweld zien. Daarom zijn de afspraken tussen de EU en het VK in het belang van alle Noord-Ierse burgers; hun leefomstandigheden staan op het spel. Om deze reden vind ik dat een uitzonderingsstatus voor Noord-Ieren beter verdedigbaar is dan voor Schotten, Londenaren en inwoners van Wales. Voor de Noord-Ieren gaat het voorkomen van slachtoffers boven alles.

Aangezien ik weinig herinneringen heb aan de tijd voor 1998, is het logisch voor mij dat ik de Noord-Ierse grens probleemloos kan oversteken. Toch heb ik in de laatste jaren buscontroles meegemaakt waarbij paspoorten werden gecontroleerd, gericht op illegale immigranten die het Verenigd Koninkrijk willen binnenkomen. Dat is natuurlijk een andere problematiek, maar het gaf me wel een merkwaardige ervaring bij de grens. Ook heb ik gehoord dat er veel werd gesmokkeld in de jaren tachtig en negentig. Maar omdat de EU en het VK het eens lijken te zijn, blijven dat waarschijnlijk verhalen uit het verleden.’