Nieuws - 8 november 2018

Ondertussen in... Ierland

tekst:
Evelien Castrop

Een grote meerderheid van de Ieren (65 procent) heeft op 26 oktober gestemd voor verwijdering van het verbod op godslastering uit hun grondwet. Vooral jonge mensen steunden de verandering: 80 procent van alle Ieren onder de 35 jaar stemde ‘ja’. Met deze beslissing nemen de inwoners van Ierland nog meer afstand van hun streng katholieke erfenis. Eerder dit jaar werd abortus gelegaliseerd en sinds 2015 mogen homoseksuelen trouwen.

De katholieke wetten zijn uit de tijd
Siún Collins, masterstudent Earth and Environment uit Ierland, vertelt over recente gebeurtenissen in haar land.
Siún Collins, masterstudent Earth and Environment uit Ierland, vertelt over recente gebeurtenissen in haar land.

‘Dit referendum en de vorige referenda over abortus en het homohuwelijk domineerden de gesprekken in Ierland, omdat deze ontwikkelingen direct invloed hebben op het land. Ik praat er veel over met mijn vrienden. We hebben nog steeds veel katholieke invloeden in onze wetten. Die zijn uit de tijd en ik ben blij dat ze veranderen. Sommige van deze wetten zijn al zo oud dat veel mensen niet eens meer beseffen dat we ze hebben.

Ik vond het verrassend dat er deze keer meer mensen voor hadden gestemd dan bij het referendum over het homohuwelijk. Maar bij allebei was de uitslag positief. Het abortusreferendum van afgelopen mei is een goed voorbeeld waarom we deze wetten moeten aanpassen. De katholieken zien abortus als een zonde en vinden dat de foetus en de vrouw even veel rechten hebben. Door het verbod was het onmogelijk om een legale, veilige abortus te krijgen in Ierland. Daarom moesten vrouwen die een abortus nodig hadden naar Engeland of naar het vasteland reizen.

Omdat ik momenteel niet in Ierland woon, houd ik het nieuws goed bij. Ik wil weten wat er thuis gebeurt, dat vind ik belangrijk. In Nederland komt het Ierse nieuws niet automatisch voorbij en is het makkelijk om het uit het oog te verliezen.’