Nieuws - 26 april 2018

Ondertussen in... Hongarije

tekst:
Julia Schafer

De rechts-populistische Fidesz-partij van Viktor Orbán heeft opnieuw de Hongaarse verkiezingen gewonnen. Twee weken geleden protesteerden tienduizenden mensen in Budapest tegen het ondemocratische optreden van de regerende partij. Masterstudent Anna Hátsági maakt zich zorgen over de situatie, maar put hoop uit de protesten.

© Shutterstock

Mijn ouders waren bij de protesten tegen Orbán

‘Toen ik net in het buitenland studeerde, was ik van plan terug te gaan naar Hongarije. Ik wilde leven en werken in mijn thuisland, omdat ik van mijn cultuur, vrienden en familie houd. Tegenwoordig vind ik het moeilijker om me voor te stellen dat ik terugga, omdat de levensomstandigheden achteruitgaan.

In de laatste acht jaar heeft Fidesz alles gedaan om haar invloed te vergroten. De partij probeert civiele organisaties te dwarsbomen met wetten en het intrekken van subsidies. Ze verdeelt de financiële steun van de Europese Unie onder machthebbers en goede vrienden, in plaats van die te besteden aan de ontwikkeling van het land. De gezondheidszorg en het onderwijs zijn er slecht aan toe. Dat maakt me verdrietig, omdat gezondheid en de mogelijkheid om te leren essentieel zijn voor een goed leven.

Anna Hátsági, masterstudent Biology uit Hongarije, vertelt over de situatie in haar land.
Anna Hátsági, masterstudent Biology uit Hongarije, vertelt over de situatie in haar land.

De regering controleert de meeste media. Die vertellen nu vooral hoe goed het gaat met het land en hoe goed de regering de mensen beschermt tegen denkbeeldige vijanden, zoals migranten of de EU. Ik zie dat veel mensen ongelukkig zijn met de regering, maar ze tolereren de situatie. Dat vind ik frustrerend. Ik ben naar Den Haag gegaan om te stemmen. Net als veel andere Hongaren hoopte ik dat er iets zou veranderen. Het resultaat is teleurstellend. Blijkbaar zijn de omstandigheden nog niet zo slecht dat de mensen in opstand komen. Er is ook geen goed alternatief voor de regerende partij.

De protesten die twee weken geleden zijn begonnen, geven hoop. Tienduizenden mensen uit verschillende delen van de maatschappij kwamen bijeen om hun kritiek op de regering te uiten. Mijn ouders zijn ook naar de protesten gegaan, omdat ze denken dat dit het beste is wat ze nu kunnen doen. Sommigen van mijn vrienden zijn nog in Hongarije en proberen om er te leven en te werken. Dat vind ik geweldig, omdat we slimme mensen nodig hebben die een verschil willen maken.’