Nieuws - 25 september 2014

Ondertussen in… Groot Brittannië

tekst:
Karst Oosterhuis

In het nieuws: Schotland blijft onderdeel van het Verenigd Koninkrijk. Bij het referendum over onafhankelijkheid stemde 55 procent van de Schotten tegen onafhankelijkheid.

Commentaar door Hannah Barnes, masterstudente Environmental Sciences, uit Engeland

‘Ik ben blij dat ze blijven. Het zou triest zijn als Schotland onafhankelijk was geworden. Ik zou niet eens weten hoe het Verenigd Koninkrijk dan genoemd zou worden – het Verenigd Koninkrijk van Engeland, Wales, Noord-Ierland, maar niet van Schotland? Vooral vanuit traditioneel oogpunt zou het jammer zijn. Al meer dan driehonderd jaar zijn we een unie, en om dat zomaar weg te gooien…  Ik maakte me ook zorgen over de wisselkoers tussen ponden en euro’s. Al mijn geld is in ponden, wat als die veel minder waard worden? Gelukkig is de koers op het hoogste niveau in twee jaar nadat bekend werd dat Schotland blijft.

De redenen waarom Schotland onafhankelijk zou moeten zijn vind ik ook niet zo sterk. Een onderdeel van de Schotse campagne was dat het geld in het Verenigd Koninkrijk niet goed verdeeld zou worden – Schotland zou te weinig krijgen. Maar zo’n argument geldt in verschillende perioden voor verschillende regio’s. Het noordwesten bijvoorbeeld, waar ik vandaan kom, had in de jaren tachtig reden om zich te beklagen omdat de mijnen gesloten werden. Maar nu liggen de kaarten er weer heel anders.  Bovendien hebben de Schotten wel degelijk financiële voordeeltjes. In Engeland betaal je 3500 pond per jaar om naar de universiteit te gaan – een reden waarom ik in Nederland ben gaan studeren, maar Schotten kunnen in Schotland gratis studeren.

Maar uiteindelijk is toch is 45 procent van de Schotten vóór onafhankelijkheid. Schotland gaat nu veel meer macht krijgen, sommige mensen zeggen dat het een soort omkoperij is. Maar als zoveel Schotten erop staan dat ze onafhankelijk worden, dan weet ik niet hoe het verder zal gaan. Zullen ze na een aantal concessies werkelijk zeggen: ‘oké, zo is het goed’? Of gaan ze door met hun campagne voor onafhankelijkheid?  Ik weet niet wat dat voor onze toekomst betekent.’