Nieuws - 4 oktober 2018

Ondertussen in... Groot-Brittannië

tekst:
Cathy (Kexin) Chen

Twee jaar nadat Groot-Brittannië aankondigde uit de Europese Unie te stappen, presenteerde premier Theresa May haar voorstel voor een Brexit-deal. Dat voorziet in vrije handel in industriële en agrarische goederen en in een ‘zachte’ grens tussen Ierland en Noord-Ierland. De EU-leiders hebben het plan echter afgewezen, waarna de Britse regering in crisis is achtergebleven. Marcus Betts is moe van al het gepraat.

(c) Shutterstock

Iedereen is momenteel soort van in de war

‘Toen het referendum twee jaar geleden werd gehouden, had ik net stemrecht. Het was dus de eerste verkiezing waar ik aan meedeed. Ik heb tegen een Brexit gestemd; ik wil dat het Verenigd Koninkrijk bij de EU blijft. Ik weet dat veel jonge mensen er net zo over denken.

Marcus Betts, masterstudent Geo-Information Science uit Groot-Brittannië, vertelt over de recente gebeurtenissen in zijn land.
Marcus Betts, masterstudent Geo-Information Science uit Groot-Brittannië, vertelt over de recente gebeurtenissen in zijn land.

Het is inmiddels twee jaar geleden en er is eigenlijk niks gebeurd. Toch gaat het er altijd over in het nieuws; ik begin het een beetje irritant te vinden. Er is in die twee jaar weinig veranderd in mijn leven en dat van mijn familie, alleen de wisselkoers. Ze hebben nu wel eindelijk een plan gepresenteerd, maar voor het publiek is het nog onduidelijk wat het concrete resultaat zal zijn. Je hoort alleen maar politiek gepraat en onderhandelingen. Ik wil er zelf niet meer zo veel aandacht aan besteden totdat er daadwerkelijk iets gebeurt.

Ik heb met de Britse ambassadeur gesproken toen die in Wageningen was. Zelfs hij kan niet zeggen wat er gaat gebeuren en hoe de toekomst van Britse burgers eruitziet. Iedereen is momenteel soort van in de war.

Ik steun Theresa May, haar partij en hun voorstel niet, maar ik begrijp dat ze in een lastig parket zitten. Ze moeten iedereen tevreden houden; de mensen die bij de EU willen blijven en de mensen die eruit willen. Zelfs sommige mensen uit May’s eigen partij zijn het met haar oneens. Het lijkt erop dat ze het Verenigd Koninkrijk zo dicht mogelijk bij de EU wil houden, maar ze kan niet alleen maar de krenten uit de pap halen. Op dit moment is alles gewoon heel chaotisch en is het voor mij lastig om het te volgen. Ik denk dat ze nog een lange weg te gaan hebben voor ze uiteindelijk met een oplossing komen.’