Nieuws - 1 juni 2017

Ondertussen in… Groot-Brittannië

tekst:
Annie Berendsen

22 mensen werden gedood bij een terroristische aanslag tijdens een concert van Ariana Grande in Manchester, op maandagavond 22 mei. Onder hen waren ook kinderen. Islamitische Staat heeft de aanslag opgeëist. Het dreigingsniveau werd verhoogd van severe naar critical en zo’n duizend gewapende militairen en politiemensen gingen de straat op. Joe Clokey maakte stressvolle uren door toen hij zijn zus niet te pakken kon krijgen.

Foto Hollandse Hoogte

‘Ik volg nauwlettend het nieuws over de komende verkiezingen in mijn land, dus ik zag meteen de eerste berichten op Twitter. Er was eerst weinig informatie, er werd alleen gesproken van harde geluiden. Pas na uren kwam er meer duidelijkheid over de oorsprong van de explosies.

Mijn zus woont in Manchester

Deze eerste uren waren erg stressvol, want mijn zus woont in Manchester. Ze werkt bij een bedrijf dat helpt bij het organiseren van evenementen en ditzelfde bedrijf was ook ingehuurd voor het concert van Ariana Grande. Vooral mijn ouders vonden het vreselijk toen we niets van haar hoorden, maar gelukkig bleek ze gewoon te slapen.
De eerste reactie van de overheid was om meer eenheden op straat te zetten, maar nu lijken ze het onder controle te hebben. In elk geval is het dreigingsniveau een paar dagen geleden weer teruggegaan van critical naar severe. Ik was zelf erg bezorgd over de effecten die de aanslag konden hebben op de verkiezingen van 8 juni. Je zou verwachten dat mensen veel rechtser gaan stemmen. Dit zou betekenen dat Groot-Brittannië zich alleen maar meer zou isoleren na de Brexit. Dat lijkt mij erg kortzichtig. Gelukkig is May slechts een klein beetje gestegen in de peilingen na de aanslag. Ik denk dat dit te maken heeft met de Britse mentaliteit: keep calm and carry on. Britten kunnen goed relativeren en baseren iets belangrijks als een stemkeuze niet op één incident.

Joe Clokey (25), masterstudent  Environmental Sciences uit Groot-Brittannië, vertelt over de persoonlijke en politieke gevolgen van de aanslag Manchester.
Joe Clokey (25), masterstudent Environmental Sciences uit Groot-Brittannië, vertelt over de persoonlijke en politieke gevolgen van de aanslag Manchester.