Nieuws - 20 april 2017

Ondertussen in... Frankrijk

tekst:
Teun Fiers

‘Deze verkiezingen zullen Frankrijk echt veranderen’
De Fransen kiezen op 23 april een nieuwe president. Waarschijnlijk bereiken – voor het eerst in de geschiedenis van de republiek – noch de Socialisten noch de Republikeinen de tweede verkiezingsronde. De Franse student Matthieu Chastel denkt dat deze verkiezingen een cruciaal moment in de geschiedenis zullen zijn.

Foto's: Shutterstock & Guillaume Destombes

‘Volgens mij zijn deze verkiezingen om meerdere redenen bijzonder. Ten eerste komt het zelden voor dat vijf kandidaten een behoorlijke kans maken om te winnen. Het Front National heeft nog nooit zo hoog in de peilingen gestaan kort voor de verkiezingen en de kandidaten Macron en Mélenchon komen erg ver zonder dat ze een grote partij achter zich hebben staan.
Ten tweede zijn er nu voor de eerste stemronde al debatten, terwijl er voorheen alleen persoonlijke interviews en verhalen waren. Dat dwingt de kandidaten om niet alleen ideeën te spuien, maar ook met echte oplossingen en concreet beleid te komen. Ik ben daar erg van onder de indruk.

Ik ben daar erg van onder de indruk

Ten slotte – en dat is wellicht het belangrijkste – staan alle kandidaten voor structurele hervormingen van Frankrijk. Ze pleiten vooral voor betere volksvertegenwoordiging. Daarom verwacht ik dat ons land significant zal veranderen na deze verkiezingen.
Persoonlijk heb ik veel sympathie voor Mélanchon. Hij doet het meest om ons land duurzaam te maken en hij pleit voor wereldvrede op basis van internationale diplomatie in plaats van militaire interventie. Voor beide onderwerpen mag meer aandacht zijn. Een ander sterk punt van hem is de hervorming van de grondwet, waardoor er minder macht ligt bij de regering en burgers meer participeren. Ik denk dat de Fransen daar klaar voor zijn. Daarnaast pleit Mélanchon voor een Frankrijk dat de Europese Unie aanspoort om democratischer te worden. Dat zijn de langetermijnveranderingen die we nu nodig hebben.
Nu ik je dit vertel, bedenk ik dat ik binnenkort nog snel naar het consulaat in Amsterdam moet om te kunnen stemmen. Hopelijk kom ik daar op tijd, zodat ik kan bijdragen aan de verandering.’

Matthieu Chastel, masterstudent Forest and nature conservation uit Frankrijk, geeft context bij de presidentiële verkiezingen.
Matthieu Chastel, masterstudent Forest and nature conservation uit Frankrijk, geeft context bij de presidentiële verkiezingen.