Nieuws - 12 april 2018

Ondertussen in... Finland

tekst:
Julia Schafer

Finnen zijn de meest gelukkige mensen op aarde volgens het World Happiness Report 2018. Joonas Kauppinen kon het eerst niet geloven. Maar toen realiseerde hij zich dat de Finse maatschappij inderdaad in balans is.

Joonas Kauppinen uit Finland doet de masteropleiding Food Science.

Tijd doorbrengen in de natuur reinigt de geest

No way! Dat is wat ik en veel andere Finnen dachten toen we het hoorden. Deze reactie past bij de meest typische Finse zin “ei minua varten tarvii keittää”, wat letterlijk “je hoeft geen koffie voor me te maken” betekent. Het laat zien dat Finse mensen bescheiden zijn en niemand lastig willen vallen. Ik vind het ook een beetje ongemakkelijk om alleen maar goede dingen over mijn land te zeggen; het voelt als opscheppen.

De sleutel tot geluk voor mij is het onderhouden van goede relaties met mijn familie, vrienden en vriendin. Ook een goede balans tussen vrijheid en verantwoordelijkheid maakt me gelukkig. In Finland voel ik me vrij om mezelf te zijn en de dingen na te streven die ik belangrijk vind in het leven. Ik waardeer het dat ik mag zeggen wat ik denk, omdat kritiek volgens mij essentieel is voor een samenleving.

We betalen in Finland veel belasting om gratis gezondheidszorg en onderwijs voor de 5,5 miljoen inwoners te realiseren. Belasting betalen en betekenisvol werk doen zijn belangrijke manieren om elkaar te steunen. Bijna elke Finse familie heeft een huisje in het bos met een sauna aan het water. Tijd doorbrengen in de rust van de natuur en de sauna reinigt het lichaam en de geest. Daarom zijn de huisjes erg dierbaar voor mij en de meeste Finnen. Tijdens mijn tijd in Nederland heb ik twee gebruiken leren kennen die ik graag wil overnemen, omdat ze bijdragen aan mijn geluk. Ten eerste vind ik het regelmatige delen van eten en spullen leuk. Ten tweede bewonder ik hoe open Nederlanders over vermeende taboes praten, omdat Finnen de neiging hebben daarvan terug te deinzen. Een voorbeeld is het Nederlandse project Brownies and downieS, dat mensen met een beperking de kans biedt om een rol in de samenleving te spelen. Eerst vroeg ik me af of de naam niet te confronterend was, maar toen realiseerde ik me dat het een humorvolle manier is om een lastig onderwerp bespreekbaar te maken.’