Nieuws - 27 augustus 2015

Ondertussen in... China

tekst:
Karst Oosterhuis

In het nieuws: : In een terminal met chemische stoffen in de Chinese havenstad Tianjin deden zich op woensdag 12 augustus twee enorme explosies voor, met fatale gevolgen. Het officiële dodental is op het moment van schrijven opgelopen tot 123. Het ondoordacht blussen van een brand in de terminal heeft mogelijk een kettingreactie op gang gebracht die tot de explosies leidde.

Commentaar door Kevin Zhao, masterstudent Food Safety, uit China

‘Het is een tragedie. In de eerste plaats natuurlijk omdat er zoveel mensen omgekomen zijn. Mensen zijn erg bezorgd omdat nog steeds niet is opgehelderd om welke chemicaliën het precies gaat. Ze dragen mondkapjes, want er kunnen schadelijke stoffen in de lucht zitten. Vrienden van mij uit Beijing, wat niet ver van Tainjin ligt, zijn bang dat als de wind draait er chemicaliënwolken hun kant op komen.

Regelgeving om dit te voorkomen is er wel, maar of die wordt opgevolgd, is iets anders. Zulke incidenten zijn dan ook geen zeldzaamheid in China. Meestal worden er pas achteraf maatregelen genomen. En dat is te laat. Tegelijkertijd is het ook moeilijk voor de overheid om alles in de hand te houden. China is zo groot, met zoveel mensen, en zoveel bedrijven. Het is in een klein land als Nederland misschien moeilijk te bevatten, maar in China zijn we bijna gewend aan dit soort nieuwsberichten. Ik denk wel dat de overheid nu strenger op gaat treden. Na de schandalen met giftig melkpoeder van een aantal jaren geleden werden de regels in de voedingsindustrie aangescherpt – er werden hoge straffen uitgedeeld aan de verantwoordelijken. Daardoor is de situatie op het gebied van voedselveiligheid nu verbeterd.

China is een land in ontwikkeling. Door alle industrie die is opgebouwd kon de economie hard groeien. Maar het wordt steeds duidelijker wat de gevolgen voor het milieu zijn. We weten nu dat we actie moeten ondernemen. De overheid promoot nu dan ook het gebruik van schone technologie. Tijdens de afgelopen G20-top is de belofte gemaakt om de CO2- uitstoot te reduceren. China gaat vooruit, maar zulke transities kosten wel tijd.