Nieuws - 7 april 2016

Ondertussen in... Brazilië

In het nieuws: De Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft de van corruptie verdachte ex-president Lula benoemd tot minister. Sindsdien verliest ze in rap tempo de steun van haar eigen partij én het volk.

Commentaar door Silvia Gabriela Abreu e Silva (Voeding en gezondheid) en Gustavo Crestana (Plantwetenschappen).

Silvia: ‘De federale politie onthulde dat Rousseff Lula tot minister benoemde om onderzoek naar corruptie door Lula te belemmeren. Brazilianen komen nu in opstand. Ze eisen het vertrek van Rousseff.

Het is belangrijk te weten dat nog steeds een deel van de bevolking Rousseff en haar PT-partij steunt. In mijn optiek zijn de Brazilianen vooral klaar met de corruptie die alle politieke en bestuurlijke sferen van het Braziliaanse systeem beïnvloedt. Corruptie heeft geen politieke partij, maar is geworteld in de landelijke, provinciale en gemeentelijke lagen in het land.

Brazilië heeft dringend behoefte aan morele en politieke hervormingen. We leven momenteel in een crisis, waarin de huidige machthebbers van de PT-partij slecht regeren. Als een goede Braziliaan, hoop ik op het beste voor mij land en blijf ik positief!’

Gustavo: ‘Corruptie bestaat al in Brazilië sinds de Portugezen kwamen. Het is niks nieuws. De problemen in ons land zijn veel groter dan de huidige corruptiezaak. De vorige president Lula heeft ons land uit de armoede gehaald en economisch vooruit geholpen. Rousseff heeft moeite dit voort te zetten. Mismanagement is aan de orde van dag. Dit zorgt voor werkeloosheid en inflatie en bedrijven stoppen met investeren in ons land, met als gevolg grote protesten van de bevolking. De media dragen hier ook aan bij. Die focussen alleen op corruptie binnen de PT-partij van Rousseff, terwijl dit bij alle partijen speelt.

Hoe dit verder gaat, is lastig te voorspellen. De situatie is heel instabiel. Rousseff kan aftreden en dan neemt de vicepresident Michel Temer het over. Ook kan Rousseff een manier vinden om aan de macht te blijven, ook al zal de steun onder de bevolking dan alleen maar afnemen.’