Student
Ondertussen in...

Ondertussen in… Australië

Op 28 maart bereikte de grootste cycloon in jaren Noord-Queensland, Australië. In de dagen erna overstroomde een gigantisch gebied, bijna zo groot als Texas. Huizen werden weggespoeld en ten minste drie mensen overleden. Lizzie Richardson zet de gebeurtenis in Australisch perspectief.
Teun Fiers

Foto: Igor Corovic / Shutterstock.com

‘Ik hoorde van de cycloon op het nieuws en via twitter. In het buitenland merk ik goed dat sociale media je snel kunnen bereiken. Omdat ik niet uit Queensland kom, ging de discussie bij mijn familie en vrienden vooral over noodhulp: hoeveel moeten ze doneren? Het is in ieder geval duidelijk dat de regering de schade van één miljard niet zal kunnen dekken. Toch denk ik dat de huidige situatie niet zo alarmerend is als bij cycloon Yasi in 2011. Het is ernstig, maar nog wel onder controle.

Cyclonen als deze kunnen zich elk jaar voordoen in Noord-Queensland, dus eens in de paar jaar kun je een ernstige verwachten. Toen ik zelf in de hoofdstad Brisbane was, zag ik dat de stad kwetsbaar maar goed voorbereid is. Overstromingsgebieden kunnen erg snel geëvacueerd worden, dat is precies wat vorige week gebeurd is. Het stereotype beeld dat Australië dunbevolkt is, gaat is deze regio niet op. Er wonen veel mensen dicht bij elkaar en de infrastructuur is daarop gebouwd.

Donaties zijn nodig na cycloon Debby

In het bredere perspectief illustreert deze cycloon hoe het extreme weer in Australië toeneemt. Terwijl cyclonen intenser en frequenter worden in het noordoosten, neemt de droogte toe in het zuidwesten. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door het gat in de ozonlaag, dat herstelt maar er nog steeds is. De rest van de wereld mag het vergeten zijn, maar voor Australiërs is het nog steeds de realiteit.’

Lizzie Richardson, masterstudent Biotechnology uit Australië, vertelt over de impact van de cycloon Debbie op haar land.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.