Student - 27 maart 2014

Ondertussen in.. Maleisië

tekst:
Nicolette Meerstadt

In het nieuws: Een Boeing 777 van Malaysia Airlines is vermist geraakt. Na zeventien dagen is het wrak nog niet gevonden, en de oorzaak van de ramp onbekend. Wel staat vast dat het vliegtuig in de Indische Oceaan is gestort en dat 239 inzittenden zijn overleden.

Commentaar door Sabrina Zaini, eerstejaars master Biotechnology uit Maleisië.

‘Twee van stewardessen van de vlucht hebben op dezelfde school gezeten als ik. Daar kwam ik achter door een Facebookgroep van mijn dorp. Ik kende hen niet persoonlijk, maar daardoor komt het wel dichterbij. Het is behoorlijk bizar, ik had het ook kunnen zijn. Het is ook zo’n onverwacht ongeluk. Of wat het ook maar is. Er is nog heel veel onduidelijk.

Familieleden van Chinese inzittenden gaan behoorlijk tekeer tijdens persconferenties. Ze zijn boos dat ze tegenstrijdige informatie hebben gekregen van de Maleisische overheid. Maar ik vind het onterecht. Het was een vlucht samen met een Chinese maatschap­pij. Malaysia Airlines vangt hen op en betaalt alles: vluchten uit China, verblijf, eten en er is iemand om hen bij te staan.

Maleisiërs zouden nooit op zo’n agressieve manier met hun verdriet omgaan. Zo wil je toch niet op tv verschijnen? Het is beter om te  wachten op de uitkomst van het onderzoek. Je kunt druk zetten en boos zijn, maar pas als alles duidelijk is kom je in actie. Maleisiërs zijn veel geduldiger. Als er dingen inderdaad niet goed zijn gegaan, gaan ze echt los. Ik verwacht in dit geval kritiek omdat de overheid slecht is in contacten met de media. Er komen steeds verschillende functionarissen op tv die elkaar tegenspreken, soms zelfs in dezelfde persconferentie. Volgens mij hebben ze geen pr-medewerkers, ze zeggen zulke stomme dingen. Net of ze met hun vrienden staan te praten. Maar als je luistert naar wat ze zeggen, dan kun je wel zien waar het onderzoek zich bevindt en hoe het zich ontwikkelt. De boodschap is eerlijk, ik vertrouw onze politici volledig in deze zaak. Maar ze zijn wel erg onhandig.

Ik vind het heel jammer dat Maleisië hierdoor slecht in het nieuws komt. Maar hoewel de regering verre van perfect is, heb ik toch het vertrouwen dat we op de goede weg zijn. Er is sprake geweest van on­eerlijkheid bij de verkiezingen van deze regering. Toch weet ik zeker dat ze alles doen wat ze kunnen in deze zaak. En ik vertrouw erop dat we op de goede weg zijn, er komen nog betere politici aan.’


resource_wageningenur_nl_forum_reactions_wrapper for object 42 of type wm_language nl_gx_webmanager_cms_core_implementation_languageimpl 3

 • Liwei

  Malaysia government already amitted they hide some information! Maybe they knew where the plane is from the beginning, but didn't tell us! If they share the information earlier maybe we can save some lives. So, of course we blame your government for the lost! Why wouldn't we! If you have any family member on that plane you would never say something like this!! We won't blame any people in Malaysia , but if we find out the truth and your government did do some terrible mistakes, the government will not get away from this!!!

 • wibow

  I do think Malaysian government was doing something weird.
  As I'm following the news from the beginning, it's absolutely weird in the beginning Malaysian authority stated that the plane was lost somewhere in the south china sea, though they actually knew from from the beginning that the plane was changing direction!

 • Kun.H

  Malaysians would never express their grief in such an aggressive way --> because they're not in such situation, imagine if your families were missing for so many days, and all the information you got just made you even more confused about their condition, try if you can clam down and not being “aggressive(from your dictionary)”. People don't care how much you know until they know how much you care!! PLEASE DO THINK ABOUT IT!!!!!!!


Re:ageer