Nieuws - 17 december 2014

Ondertussen in de Verenigde Staten

In het nieuws: De Amerikaanse overheid onderzoekt of de 38-jarige Louis Head aangeklaagd kan worden voor aanzetten tot rellen, omdat hij op 24 november “burn this bitch down” riep nadat in Ferguson, Missouri, een agent was vrijgesproken van moord op zijn stiefzoon Michael Brown. Grote onrust was het gevolg.

Commentaar van Elizabeth Lara uit Los Angeles, MSc Leisure, Tourism and Environment.

‘Het is fascinerend hoe “goed” het rechtssysteem functioneert, wanneer een zwarte man terechtstaat. Dat toont aan dat de Amerikaanse overheid fundamenteel racistisch is. De wet voorziet niet meer in openlijke segregatie, zoals vroeger, maar de structurele verankering van sociale ongelijkheid is nog altijd op alle niveaus van de samenleving terug te vinden. Dat de emotionele uitspraak van Louis Head strafbaar zou zijn en het neerschieten van een onschuldige jongen niet, toont aan dat de politiestaat meer geeft om de bescherming van privébezit dan om mensenlevens.

Het is jammer dat de media alleen beelden laten zien van brandende huizen en kapotte auto’s, waardoor ze de rellen van legitimiteit ontdoen. Want feitelijk is deze opstand een geldig antwoord op een lange geschiedenis van uitsluiting door een rechtssysteem dat meer bescherming biedt voor kapitaal dan voor mensen. Arbeidsrechten, Vrouwenrechten, LGBT-rechten – al deze bewegingen zouden niet zo ver zijn gekomen zonder rellen. Vreedzaam protest is een luxe. Met een petitie vragen om verandering kan alleen wanneer je leven niet in direct gevaar is. Bovendien gaan deze rellen niet over één enkel incident. Er zijn meerdere recente gevallen waarbij een witte agent wegkwam met de moord op een zwarte man. En als gekleurde mensen niet op straat worden neergeschoten, worden ze in de gevangenis gestopt of ondergebracht in wijken die delen van de stad waar de dienstverlening en onderwijskwaliteit het slechtst zijn.

De strategie van protesteren is hoofdzakelijk het verstoren van de normale gang van zaken. Dat kan bereikt worden door snelwegen te blokkeren, ‘die-ins’ te organiseren of eenvoudigweg door niet  te gaan winkelen. Wij willen deze orde niet in ons land: ‘no justice, no peace!’ Aan UC Davis, waar ik gestudeerd heb, veranderen studenten hun hele dagelijkse leven om de langdurige bezetting van de campus te ondersteunen. Als ik daar nu was, zou ik een grote pan eten klaarmaken. Niet om thuis op te eten, maar om het naar de campus te brengen en te delen met wie daar zijn.’