Nieuws - 19 mei 2016

Ondertussen in de VS

In het nieuws: Donald Trump is de enige overgebleven Republikeinse kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november. Hoe heeft hij zo ver kunnen komen?

Commentaar door promovendus William Clark Cook

‘Een simpel antwoord op deze vraag is dat mensen een eenvoudige uitleg willen voor hun problemen. Ze voelen zich comfortabel als hun gedachten worden vertaald tot één slogan: Make America great again. Wie wil dat niet? Trump raakt de juiste snaar. Hij presenteert de wereld zwart-wit en dat gebrek aan nuance trekt mensen aan. Voor veel Amerikanen is alles eng sinds de aanlagen op 11 september 2001. Als iemand dan veiligheid belooft, luisteren mensen.

Jaren geleden kozen wij een filmster als onze president: Ronald Reagan. Hij had enige politieke ervaring, maar zijn filmcarrière is de echte reden waarom hij werd gekozen. Naamsbekendheid is van grote waarde in de Verenigde Staten. Trump speelde in films, tv-programma’s en reclames; hij is erg beroemd. Als kind al bezocht ik de Trump Tower in New York. Ik denk dat mensen niet verwachtten dat naamsbekendheid zo krachtig zou zijn in de campagne en dat ze Trump daarom onderschat hebben. Wij denken dat om een politicus te zijn, je ook echt een politicus moet zijn, maar dat is niet het geval. Wij houden van filmsterren in de VS. In Californië, waar ik vandaan kom, kozen we Arnold Schwarzenegger als gouverneur.

Ik ben een geregistreerde Republikein, maar ik zal niet op Trump stemmen. Hij gedraagt zich als een bullebak. Ik kan niemand steunen met zulke conservatieve sociale denkbeelden. Of hij ook de presidentsverkiezingen kan winnen, is een lastige vraag. Ik weet het niet. Ik hoorde dat dit jaar veel jonge mensen zich registreren om te stemmen. Als dat waar is, dan is Clinton of Sanders in het voordeel, omdat ik denk dat de meeste jongeren zich niet aangetrokken voelen tot het sociale conservatisme en de negatieve standpunten over moslims.

Toen George Bush aan de macht was, noemden het centrum en links hem een idioot. Je wordt echter geen president als je niet slim bent. Niet sociaal progressief zijn, is niet hetzelfde als dom. Trump is ontzettend slim. Daarom heeft hij een kans.’