Nieuws - 14 januari 2016

Ondertussen in Polen

In het nieuws: De rechtse partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) heeft de meerderheid gewonnen bij de afgelopen verkiezingen in Polen. De partij komt nu met drastische veranderingen die volgens de Europese Unie ondemocratisch zijn. Hoe zien de Polen dit zelf?

Commentaar door Barbara Sienkiewicz, student Geo-Information Science.

‘Er heerst verdeeldheid. Een groep mensen is tegen de macht van de partij Recht en Rechtvaardigheid en een andere groep is er juist blij mee. Ik denk dat veel mensen op PiS stemden uit protest. Ze wilden laten zien dat ze niet meer achter de oude regering stonden.

De Poolse media staan op hun kop. Met de nieuwe mediawet kan de regering het bestuur van de publieke omroep ontslaan. Ze kunnen er vervolgens mensen neerzetten die zij zelf willen. De media vertelt nu wat PiS wil. Dit is niet in de haak.

Er zijn meer grote veranderingen. De wetten die de vorige regering opstelde, wil PiS teniet doen. Enger nog, ze wil de grondwet aanpassen. Zo kan PiS wetten die nu niet aan de grondwet voldoen, toch invoeren. De partij is tegen de EU en West-Europa. Wat komt hierna?

Zelf was ik tegen de vorige regering, maar deze is ook niet perfect. Ik deel sommige opvattingen, maar enkelen zijn te extreem voor Polen. Ik mis een partij waar ik me bij thuis voel. Veel politici vechten voor macht, geld en zichzelf, maar niet voor het land.

Polen neemt niet zoveel vluchtelingen op. Ik vraag me af of vluchtelingen wel naar Polen willen. Ze gaan liever naar Duitsland. Er is druk om vluchtelingen op te nemen, maar de overheid en de mensen willen dat niet. Men is bang voor de gevolgen. We vingen al vluchtelingen op en behandelden ze goed. Uiteindelijk vertrokken ze naar Duitsland zonder een dankjewel.

Er zal niet snel verandering komen. De regering is democratisch aan de macht gekomen en zal blijven. In Polen stemde 39 procent van de bevolking tijdens de verkiezingen. De overige 61 procent klaagt nu. In plaats van klagen, hadden ze moeten stemmen toen het kon.’