Nieuws - 28 juni 2019

Ondertussen in Ierland: wanneer onderzoek en passie samensmelten

Blogger Angelo Braam is voor veldonderzoek in Ierland. Hij neemt ons mee naar Elphin, een dorpje waar slechts zo’n 500 mensen wonen. Maar van muziek houden ze, zo blijkt.

© Sven Menschel

Deze week was het zover, het lang naar uitgekeken veldonderzoek in Ierland is begonnen.

Voor de afwisseling kunnen we praktisch aan het werk en kan ik eindelijk weer interviews doen, allebei redenen om naar de trip uit te kijken. Bovenal kan ik het de hele dag over muziek hebben, mijn passie nummer één!

Het vijfhonderd man tellende dorpje Elphin, in het midden van Ierland, bleek bij aankomst al net zo vergrijsd als de regio waar ik zelf vandaan kom. Jonge mensen nergens te bekennen, sowieso weinig mensen op straat eigenlijk. Oei, hoe ga ik nu uitvinden of tradities levend zijn als überhaupt elk spoor van leven lijkt te ontbreken. Toch wist een zeldzame voorbijganger te vertellen waar muzikanten zich bevonden, in een klein dorp als Elphin is iedereen namelijk overal van op de hoogte, zo bleek. Na een paar mensen te hebben gesproken, dreef er al gauw een lijstje boven met telefoonnummers, adressen en de beste plekken voor traditionele muzieksessies.

Toen het participeren bij de muzieksessies begon, toen begon het feest pas echt. Meespelen in kroegen liet zien dat de gemiddelde muzikant op zijn minst dertig jigs en reels (Ierse muziekvormen) paraat had om op gehoor mee te spelen. De passie was direct duidelijk, en toen ik een bekend deuntje op viool mee kon spelen waren de muzikanten bereid om al hun diepste geheimen te delen. Dit allemaal onder genot van donker biertje, dat is nog eens lekker onderzoek doen.

Toch kwam het hoogtepunt pas toen ik interviews ging afnemen, wanneer je gepassioneerde mensen voor je hebt die al glimlachend hun meningen, verklaringen en uitleg geven over de trends in de maatschappij dan komt echt het genot van onderzoek doen naar boven. Na een tiental mensen te hebben gesproken puilde mijn notitieboek uit met verschillende opvattingen, maar met een terugkerend statement: de Ierse traditionele muziek-scene is vandaag de dag meer levend dan ooit tevoren.

Halverwege het onderzoek lijkt dit mij een prettige conclusie. Voor een dorp van vijfhonderd inwoners waarderen ontzettend veel mensen traditionele muziek en sessies in pubs. Na tot nu toe enkel oude mensen (gemiddeld 60+) te hebben gesproken wordt het wel eens tijd om iets te horen van de jonge zielen in de omgeving. Wellicht is de traditionele scene enkel iets voor de oudjes. Daarmee is de uitdaging voor komende week geformuleerd, achterhalen of de passie ook bij de jeugd aanwezig is. Nog een leuke week voor de boeg!