Nieuws - 16 april 2015

Ondertussen in ... de Verenigde Staten

In het nieuws: Hillary Clinton maakte via een videoboodschap bekend dat ze zich kandideert voor het Amerikaanse presidentschap.
De verkiezingen zijn in 2016.

Commentaar van Blair van Pelt, recentelijk afgestudeerd in Organic Agriculture en nog werkzaam bij onder andere Wortels in Onderwijs en EAT, de eetbare academische tuin.

‘De kandidatuur van Clinton is geen verrassing, helaas. Ik heb niks tegen haar als persoon en ik zou het geweldig vinden als een vrouw president wordt, maar ik vind het absurd dat de democratische partij maar één kandidaat heeft. Bij de republikeinen hebben zich al veel kandidaten bekendgemaakt. Zo gaat dat altijd. Slechts een handvol zal zich straks echt serieus in de verkiezingsstrijd mengen.

Velen hoopten dat Elizabeth Warren zich ook kandidaat zou stellen namens de democraten, maar dat doet ze niet omdat ze haar tijd liever besteedt aan onderwerpen waar ze als senator aan kan werken.

Het feminisme zal niet bovenaan het prioriteitenlijstje staan van Clinton, maar ze is altijd een uitgesproken vrouw geweest in de politiek en dat zal vanzelfsprekend zo blijven. Overigens is het, naar mijn mening, allemaal een grote poppenkast. Ook Clinton zal niet meer zijn dan een marionet, zoals alle presidenten. Ik denk dat zelfs een diehard groene president niet in één termijn veranderingen kan bewerkstelligen die ik, als milieuactivist, wil zien. Het bedrijfsleven zal dat blokkeren.

Ik ben blij dat Clinton geen republikein is, maar er zijn geen onderwerpen waarover ik het eens ben met haar. Ik voel me dus ook door niemand gerepresenteerd. Ik zou me schamen om niet te gaan stemmen, maar in mijn geval is stemmen niet meer dan een gebaar. Een lange verkiezingscampagne bij de republikeinen, en misschien ook nog wel bij de democraten, zal uiteindelijk resulteren in twee presidentskandidaten: een democraat en een republikein. Dat zijn de enige twee opties waar wij, Amerikanen, tussen kunnen kiezen bij de verkiezingen in 2016.’