Nieuws - 12 november 2012

Ondernemersprijs voor beregenen op maat

Dacom uit Emmen, producent van sensorsytemen voor beregenen op maat, heeft de Wageningse prijs voor duurzaam ondernemen M.Base gewonnen.

hadders.JPG
M-Base staat voor Mansholt Business-Award for Sustainable Entrepreneurship. Het is de eerste keer dat deze prijs, goed voor 25.000 euro, wordt uitgereikt. Dat gebeurde vanmiddag in de Junushoff tijdens de (Nederlandse) opening van de Global Entrepreneurship Week. De week wil jongeren inspireren om de wereld door creatief en vernieuwend ondernemen duurzamer te maken.
Emotionele sfeer
Aalt Dijkhuizen gebruikte de landelijke aftrap door het internationale Sustainability Consortium onder de aandacht te brengen. Sinds vorig jaar coƶrdineert Wageningen UR de Europese activiteiten binnen dit consortium van bedrijven, universiteiten en ngo's dat duurzaamheid van consumentenproducten wil bevorderen. In de eerste plaats door duurzaamheid meetbaarder te maken. Duurzaamheid moet volgens Dijkhuizen 'uit de emotionele sfeer' worden gehaald.
Beregenen
Meten is ook de core-business van prijswinnaar Dacom. Het bedrijf van Hadders maakt en ontwikkeld sensoren die de vochtigheid van de bodem in de gaten houden. Door alleen te beregenen als dat echt nodig is, bereiken boeren met het systeem van Hadders besparingen op watergebruik van 25-50 procent. Klanten van Dacom zijn grote bedrijven in het Midden-Oosten en Afrika. Het bedrijf bestaat 25 jaar en heeft 26 mensen in dienst en heeft een jaaromzet van drie miljoen euro.
Wageningse kennis
Hadders was 'totaal verrast' toen hij een week geleden van de nominatie van zijn bedrijf voor M-Base hoorde. 'Mijn dochter had dit achter mijn rug om op touw gezet.' 'Ik ben helemaal geen Wageninger', was mijn eerste reactie. Hadders studeerde in de jaren zeventig aan de HLS in Dronten. Maar Dacom werkt wel heel nauw samen met Wageningen UR. Zijn bedrijf zou niet bestaan zonder de Wageningse kennis, legt Hadders uit. 'Daarom is dit voor ons ook geen klein prijsje. Het is een bevestiging van onze jarenlange samenwerking met Wageningen UR.'
Drinkwater
In M-Base zijn de Mansholtprijs en de ondernemersprijs van het Wagenings Universiteitsfonds samengevoegd. Uit dertig kandidaten was naast Dacom ook PT Holland for Water van Lieselotte Heederik genomineerd. Haar in Indonesiƫ gevestigde onderneming maakt filters waarmee verontreinigd water op een goedkope manier gezuiverd kan worden tot drinkwater.
de Global Entreperneurship Week duurt nog tot en met zondag. Woensdag en vrijdag zijn activiteiten gepland op de campus in Impulse. Voor het volledige overzicht zie: www.gewnederland.nl.