Student - 19 oktober 2006

Onderhandelen over salaris ‘niet sexy’

Onderhandelen over je salaris is lang niet zo sexy als het klinkt, zeker niet voor starters. Dat was de boodschap van Roel van Eijndhoven, stafdirecteur HRM van Wageningen UR, tijdens een KLV-bijeenkomst in Wageningen voor studenten en net afgestudeerden.
De bijeenkomst op maandag 16 oktober zou gaan over salarisonderhandelingen. Van Eijndhoven wilde de vijftig toehoorders echter meer vertellen. ‘Starters hebben nauwelijks onderhandelingsruimte. Dat komt pas bij een tweede of derde baan.’ Hij overviel de starters daarom met vragen als: waarom zou ik u aan moeten nemen? De studenten kwamen veelal niet verder dan wat gestamel. ‘Dit zijn standaardvragen in een sollicitatiegesprek. Oefen de antwoorden met een vriend of familielid’, raadde hij de studenten daarom aan.
Van Eijndhoven adviseerde het publiek verder om vooraf informatie in te winnen over het bedrijf, te vragen naar de reden van een afwijzing en zichzelf in de etalage te zetten zonder te overdrijven. KLV-directeur Paul den Besten vulde aan: ‘Stel tijdens een gesprek ook zelf relevante vragen. Bijvoorbeeld: wat moet ik hier realiseren zodat u over drie jaar zegt dat ik goed werk heb geleverd?’
Volgens Van Eijndhoven moeten starters niet te veel belang hechten aan de hoogte van het salaris. ‘Let liever op de inhoud en wat je er kunt leren. En spreek bij een jaarcontract de wens uit om twee keer in dat jaar beoordeeld te worden, om in te kunnen schatten hoe het gaat.’