Nieuws - 5 april 2011

Ondergepist

Twintig procent van de medewerkers voelt zich geïntimideerd, en dat is volgens sommigen slechts het topje van de ijsberg. Wageningen UR, thuis van vechtersbazen en bullebakken?

Blogger_YK.jpg
Een van mijn favoriete televisieseries is Spartacus vanwege het vechten tot de dood en andere uitingen van hedonisme. In de voorlaatste aflevering werd slavenleider Batiatus op een haar na doodgetrapt en daarna ondergepist, in de verwachting dat hij afstand zou doen van zijn beste gladiator. Dat is nog eens intimidatie.
Toen begon me pas te dagen hoe onwaarschijnlijk die Wageningse discussie was. Bijna twintig procent van de medewerkers van Wageningen UR en VHL voelt zich geïntimideerd. Vertrouwenspersoon Wagenaar zegt dat ze alleen het topje van de ijsberg te zien krijgt, want mensen komen pas bij haar als ze diep in de put zitten.
Studenten merken hier (gelukkig) niets van en ik weet natuurlijk niet hoe het er op de werkvloer aan toegaat, maar een op de vijf, dat is toch absurd veel? Wat ik zie is dat de meeste medewerkers van de universiteit zeer vriendelijk of soms ronduit lievige nerds zijn. Het beeld dat wordt geschapen is er een van pestende haantjes zoals je die naar verluidt kunt aantreffen in de hardere takken van het zakenleven.
Een nadere blik op het onderzoek biedt verheldering. Slechts twee procent voelt zich vaak geïntimideerd, zeventien procent soms. Neem even de moeite om de citaten van de geïntimideerde te lezen. De meeste zijn in de trant van 'toen gaf mijn chef me geen voorrang bij de lift en ik ben een vrouw dus toen voelde ik me wel soort van geïntimideerd, ja.'
Ik vroeg per mail aan Wagenaar in hoeverre discreet werd omgesprongen met de rechten van de beklaagde ter voorkoming van karaktermoord. Ze antwoordde niet en verwees me door naar dit epistel op intranet. Daarin staat onder meer dat de organisatie altijd een commissie instelt om een klacht te onderzoeken. Het gevaar is dat werknemers hun slachtofferrol misbruiken en te makkelijk een klacht kunnen indienen om hun meerdere te verneuken. Een achterbakse cultuur waarbij alles achter elkaars rug om wordt uitgevochten en je niets meer tegen elkaar kan zeggen, daar zit niemand op te wachten denk ik. Volwassen mensen hebben geen scheidsrechter nodig om hun conflicten op te lossen.
En Batiatus? Die betaalde met gelijke munt terug, zoals het een Romein betaamt.