Nieuws - 24 mei 2007

Omwonenden verhinderen bouw studentencomplex

De gemeente Rheden werkt niet meer mee aan de bouw van 49 studentenkamers vlakbij Van Hall Larenstein in Velp, na protesten van omwonenden. Bijna zestig buurtbewoners tekenden bezwaar aan tegen het bouwplan voor een studentencomplex om de hoek bij de hogeschool in de Looierstraat.
De bewoners vrezen vooral parkeeroverlast in de smalle straat, die al een paar studentenhuizen kent. Ook zijn ze bang voor waardedaling van hun twee-onder-een-kapwoningen. ‘Mensen zijn huiverig om naast studenten te gaan wonen’, verklaart een man die tegenover het beoogde complex woont. Zijn buurvrouw valt hem bij: ‘De ouderen vertrekken uit deze buurt. Daar komen jonge gezinnen met kinderen voor in de plaats. De laatste jaren is hard geprobeerd de sfeer en de uitstraling van de buurt op te vijzelen. Studenten passen daar niet bij.’
De gemeente heeft naar de omwonenden geluisterd. ‘Wij waren ook al gaan twijfelen’, aldus Uko Post, projectleider bij de gemeente Rheden. ‘Het is inderdaad een klein straatje met een grote parkeerdruk. Dan is vijftig studenten wel veel, met al het rumoer dat die met zich meebrengen.’
Projectontwikkelaar Arendsen komt nu met een nieuw plan, met minder studentenkamers en meer gewone woningen. De gemeente wil dit in een vroeg stadium voorleggen aan de buurt. De buurtbewoners hebben echter weinig vertrouwen in de projectontwikkelaar die in de straat al drie studentenhuizen bezit. ‘Van de studenten heb ik geen last, maar de eigenaar pleegt helemaal geen onderhoud’, zegt een buurman, wijzend op de afbladderende kozijnen van een studentenwoning.
Veel omwonenden vinden het een goed idee om studentenwoningen op het terrein van VHL in Velp te bouwen. Studenten kampen in Velp overigens niet met woningnood.