Nieuws - 7 september 2009

Omvang schade henneponderzoek nog onbekend

De politieblunder, waardoor een hennepproefveld van WUR in de Flevopolder vernield werd, heeft Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO), verantwoordelijk voor het proefveld, zwaar gedupeerd. De omvang van de schade is echter nog onbekend.

HennepOmroepFlevoland.jpg
Afgelopen donderdag rolde de politie met veel bombarie 'de grootste illegale hennepkwekerij van de Flevopolder' op. Heel Nederland kon meegenieten van dit enorme politiesucces want er was gezorgd voor media ter plekke. Maar helaas voor de politie bleek het om een proefveld van de WUR te gaan.
Pierre Bakker, teamleider van PPO, kon zijn ogen donderdag niet geloven. 'Wat zijn ze nu aan het doen, wie heeft daar opdracht voor gegeven?' was zijn eerste gedachte toen hij de politie met voortvarendheid het proefveld met hennepplanten zag ruimen. Hij is nog steeds beduusd van het voorval. 'Mijn eerste prioriteit was om het ruimen te laten stoppen', vertelt hij. 'Dat lukte gelukkig vrij snel toen ik de juiste papieren had laten zien, de agent in kwestie trok wit weg.' Maar dankzij de ijver van de politie is toch de helft van het veld vernietigd. PPO is nu bezig de gerooide planten binnen te brengen en probeert nog zoveel mogelijk zaad te winnen, maar de politieoogst kwam twee tot drie weken te vroeg. 'We moeten nog zien hoe kiemkrachtig het zaad is, pas dan kunnen we iets zeggen over de schade.', besluit Bakker.