Nieuws - 28 november 2011

Omega-3 gunstig voor diabetespatiënt na infarct

tekst:
Astrid Smit

Diabetespatiënten met een hartinfarct achter de rug hebben baat bij omega-3 vetzuren. Deze voedingstoffen verlagen de kans op ernstige hartritmestoornissen. Dat concluderen onderzoekers van Humane Voeding in het tijdschrift Diabetes Care van deze week.

omega_3_molecular.jpg
Omega-3 vetzuren zitten in vis en plantaardige oliën zoals die van soja en lijnzaad. Hun werking is de afgelopen tien jaar uitgebreid getest in de Alpha Omega Trial. Ze zouden een gunstige werking hebben op hart- en vaatziekten, zo was de verwachting. Dat kon deze studie, die vorig jaar werd gepubliceerd in The New England Journal of Medicine, echter niet aantonen. Proefpersonen die meer dan drie jaar lang margarine met gunstige vetzuren kregen, waren niet beter af dan proefpersonen die margarine kregen zonder deze vetzuren. Maar uit een diepgaande analyse blijkt nu dat een subgroep wel baat heeft bij deze vetzuren: diabetespatiënten die een hartinfarct achter de rug hebben, in Nederland ruim 150.000 mensen.
Hartstilstand
Diabetespatiënten die margarine met gunstige vetzuren kregen, hadden een zeven keer kleinere kans op een ernstige hartritmestoornis dan degenen die margarine kregen zonder extra omega-3 vetzuren. Ook de kans op een hartstilstand nam bij hen af en ze moesten minder vaak opgenomen worden voor de plaatsing van een implanteerbare defibrillator. Dat is een apparaatje dat het hartritme bewaakt en ingrijpt als het hartritme ontspoort.
De omega-3 vetzuren verlaagden de kans op een hartinfarct echter niet. 'Blijkbaar zijn ze gunstig voor het doorgeven van elektrische signalen in het hart waardoor de kans op ernstige hartritmestoornissen minder wordt, maar hebben de omega-3 vetzuren geen aantoonbaar effect op atherosclerose in de kransslagaderen, de belangrijkste oorzaak van een dodelijk hartinfarct', aldus Daan Kromhout, hoogleraar Volksgezondheidonderzoek van Wageningen UR en onderzoeksleider van de Alpha Omega Trial.
Te vroeg
De aantallen in deze studie waren klein: het ging om slechts 1014 diabetespatiënten van wie 56 personen ernstige problemen hadden met hun hart. Het is daarom te vroeg voor harde conclusies, aldus Kromhout.  'Een aparte trial waarin louter naar diabetespatiënten met een hartinfarct wordt gekeken is noodzakelijk om te kijken of het effect overeind blijft.'