Wetenschap - 28 november 2011
Omega-3 gunstig voor diabetespatiënt na infarct
Diabetespatiënten met een hartinfarct achter de rug hebben baat bij omega-3 vetzuren. Deze voedingstoffen verlagen de kans op ernstige hartritmestoornissen. Dat concluderen onderzoekers van Humane Voeding in het tijdschrift Diabetes Care van deze week.

Hartstilstand
Diabetespatiënten die margarine met gunstige vetzuren kregen, hadden een zeven keer kleinere kans op een ernstige hartritmestoornis dan degenen die margarine kregen zonder extra omega-3 vetzuren. Ook de kans op een hartstilstand nam bij hen af en ze moesten minder vaak opgenomen worden voor de plaatsing van een implanteerbare defibrillator. Dat is een apparaatje dat het hartritme bewaakt en ingrijpt als het hartritme ontspoort.
De omega-3 vetzuren verlaagden de kans op een hartinfarct echter niet. 'Blijkbaar zijn ze gunstig voor het doorgeven van elektrische signalen in het hart waardoor de kans op ernstige hartritmestoornissen minder wordt, maar hebben de omega-3 vetzuren geen aantoonbaar effect op atherosclerose in de kransslagaderen, de belangrijkste oorzaak van een dodelijk hartinfarct', aldus Daan Kromhout, hoogleraar Volksgezondheidonderzoek van Wageningen UR en onderzoeksleider van de Alpha Omega Trial.
Te vroeg
De aantallen in deze studie waren klein: het ging om slechts 1014 diabetespatiënten van wie 56 personen ernstige problemen hadden met hun hart. Het is daarom te vroeg voor harde conclusies, aldus Kromhout. 'Een aparte trial waarin louter naar diabetespatiënten met een hartinfarct wordt gekeken is noodzakelijk om te kijken of het effect overeind blijft.'