Wetenschap - 7 januari 1999

Oligosachariden verbeteren gezondheid niet

Oligosachariden verbeteren gezondheid niet

Oligosachariden verbeteren gezondheid niet

In vijf jaar onderzoek zijn geen bewijzen gevonden voor de vermeende positieve gezondheidseffecten van oligosachariden, kleine suikerketens. Dat blijkt uit het proefschrift waarop drs Martine Alles op 18 december promoveerde

De belangstelling voor positieve gezondheidsaspecten van niet-verteerbare oligosachariden komt uit Japan. Daar worden ze op grote schaal uit sojabonen geëxtraheerd en toegevoegd aan zogenaamd gezondheidsvoedsel. Sinds kort zijn ook in het westen niet-verteerbare oligosachariden commercieel verkrijgbaar als functional food-ingrediënten. Van nature komen ze voor in bijvoorbeeld ui, banaan en humane moedermelk

Voedingsdeskundigen zien oligosachariden vaak als onverteerbare voedingsvezels. Uit Alles' onderzoek blijkt echter dat oligosachariden volledig worden verteerd in de dikke darm van gezonde vrijwilligers. Ook mensen bij wie een deel van de dikke darm is verwijderd, kunnen ze goed verteren. Ze concludeert dat het consumeren van extra oligosachariden in de voeding geen positief effect heeft op de samenstelling van de darmflora van gezonde vrijwilligers. En ze heeft geen bewijzen gevonden voor de hypothese dat oligosachariden de kans op darmkanker verkleinen

Alles' onderzoeksresultaten zijn in tegenspraak met eerdere Japanse studies die wel wijzen op positieve effecten van oligosachariden. Volgens Alles waren daarin alleen oudere mensen proefpersoon en was er was er geen strikt ontwerp van de studie. In veel studies is bijvoorbeeld het effect van het consumeren van extra oligosachariden niet vergeleken met het effect van een placebo

In haar proefschrift adviseert Alles om het toekomstig onderzoek naar oligosachariden niet alleen op de positieve effecten te richten. De mogelijke negatieve effecten op lange termijn zijn tot dusver onderbelicht. M.S

Re:ageer