Nieuws - 3 november 2017

Officiële start nieuwbouw Unilever

tekst:
Didi de Vries

De bouw van het Global Foods Innovation Centre van Unilever is officieel van start gegaan. Volgens de architect wordt het nieuwe complex het duurzaamste gebouw van Nederland.

© Didi de Vries

Tussen de 150 en 200 mensen waren aanwezig bij de officiële start van de bouw van het nieuwe Unilever complex. Onder meer Maarten Camps, de hoogste ambtenaar van Economische Zaken, Aalt Dijkhuizen, Louise Fresco en Paul Polman, de CEO van Unilever, namen het woord.

Demonstratie
Het officiële programma werd aangepast doordat medewerkers van een Unoxfabriek (een merk van Unilever) kwamen demonstreren. Zij eisten een gesprek met Paul Polman uit onvrede over nieuwe arbeidsvoorwaarden bij de verkoop van de fabriek. Door de demonstratie werd de feestelijke start van de bouw niet op de bouwplaats gevierd, maar in het atrium van Plus Ultra.

© Didi de Vries

Volgens Paul de Ruiter, architect van het gebouw, wordt het Global Foods Innovation Centre van Unilever het meest duurzame en circulaire gebouw van Nederland. ‘Dat begint al bij de bouw. De materialen die we gebruiken zijn voor een groot deel gerecycled. Dat geldt bijvoorbeeld voor 90% van het glas dat we gebruiken.' De opzet en indeling van het gebouw moet ervoor zorgen dat studenten en medewerkers van WUR makkelijk binnenlopen om inspiratie op te doen.

Werkplek
Het personeel van Unilever heeft volgens De Ruiter straks de beschikking over een ultramoderne en energiebesparende werkplek. De indeling van ramen zorgt bijvoorbeeld voor veel daglicht van buiten en een innovatief luchtbehandelingssysteem regelt de aanvoer van frisse lucht. Ondergrondse warmteopslag zorgt voor de verwarming en koeling van het gebouw en zonnepanelen leveren een deel van de elektriciteit. Tenslotte verminderen waterbesparende toiletten het watergebruik en wordt het binnenklimaat automatisch geregeld door thermosensoren.

Het Global Foods Innovation Centre moet in de zomer van 2019 klaar zijn en komt tussen Plus Ultra en Friesland Campina in te staan.

Lees ook: