Nieuws - 3 september 2009

Oeps. Politie rooit legale WUR-kwekerij

De hennepkwekerij die de politie Flevoland gisteren met veel tromgeroffel rooide, blijkt een proefveld te zijn van Wageningen UR.

hennep.jpg
Het zou de ontmanteling worden van 'de grootste illegale hennepkwekerij van de Flevopolder.' En dus haalde politie TV Flevoland erbij voor een flitsende reportage. Het filmpje brengt fraai in beeld hoe de politie voortvarend te werk gaat bij het rooien van de planten. Het is ook niet niks. Op een veldje van 200x10 meter staan naar schatting 47.000 hennepplanten met een straatwaarde van 4,4 miljoen euro. Een strook maïs langs de randen onttrekt het geheel slim aan het zicht. Precies zoals criminelen dat plegen te doen. En helemaal hilarisch: de politie vermoedt wie de daders zijn, zegt de commentaarstem dreigend. Tot zover het filmpje.
Maar het bleek dus helemaal niet om een criminele activiteit te gaan. Dat veld aan de Wisentweg is van ons, legt Wageningen UR-woordvoerder Simon Vink uit. 'Het gaat om een veredelingsproef. En die maïs staat eromheen om te voorkomen dat het stuifmeel met andere gewassen in contact komt. Uit voorzorg dus.' Het gaat bij deze hennep om de vezels. Die worden gebruikt om er bijvoorbeeld touw of textiel van te maken. Volgens Vink is de hennep volstrekt oninteressant voor consumptie. 'De werkzame stof is er grotendeels uitveredeld.'
WUR vindt het onbegrijpelijk hoe de politie zich zo heeft kunnen vergissen. 'Onze proefvelden staan netjes geregistreerd. We beschikken over alle vergunningen. In het kadaster is eenvoudig na te gaan dat deze velden van Wageningen UR zijn.' Maar volgens Vink heeft de politie niet bij Wageningen UR geïnformeerd over de ontdekte planten.
De directie van de Plant Sciences Group kreeg pas lucht van de actie toen het rooien woensdagmorgen al volop aan de gang was. Daarop werd volgens Vink meteen actie ondernomen. Maar het rooien werd pas gestaakt toen de vergunningen konden worden overlegd. Hoeveel planten er op dat moment al waren gerooid is nog niet duidelijk. Volgens Vink staat een deel van de planten nog. 'Maar de schade is fors. Het gaat niet alleen om de vernielde planten, maar een heel onderzoek wordt hiermee getroffen. Er komt zeker een claim.'   
De politie wil niet inhoudelijk op de zaak reageren.