Nieuws - 22 september 2010

Oefenen met zinkvingertechniek

Wageningen UR Plant Breeding test nieuwe gentechnologie van Dow AgroSciences voor aardappelonderzoek. De zogenaamde zinkvingertechniek kan heel gericht stukjes DNA aanpassen.

zinkvinger.jpg
Dow AgroSciences, een dochter van Dow Chemical, bezit alle rechten op een gepatenteerde methode om heel gericht genen toe te voegen, te veranderen of uit te schakelen in planten. Zinkvingers zijn kunstmatige eiwitten die kunnen binden aan DNA en die de expressie van genen beïnvloeden. Deze zinkvingertechniek kan een specifieke DNA-volgorde herkennen en aanpassen.
 
Aardappels
De leerstoelgroep Plantenveredeling wil hiermee de veredeling van zetmeelaardappelen verbeteren. ‘Wij hebben veel kennis van de genetica van zetmeelsamenstelling in aardappels’, zegt onderzoeker Frans Krens. ‘We willen nu onder meer nagaan of deze techniek de DNA-volgorde in alle vier de chromosomen van de aardappel tegelijk kan sturen, zodat we de gunstige eigenschappen via alle geslachtscellen kunnen overdragen aan nieuwe generaties.’ In aardappel is de gerichte overdracht van genetische eigenschappen aan nakomelingen heel lastig, omdat het gewas tetraploïd is: de nakomeling krijgt twee chromosomen van papa en twee van mama.
 
Licenties
De techniek van Dow heet EXZACT ™ Precision Technology. Dow AgroSciences heeft geen plannen om zelf een zetmeelaardappel op de markt te brengen, zegt Krens. ‘Dow wil zijn techniek bij meerdere onderzoekslabs uitzetten om de waarde ervan te laten testen.’ PRI gaat de techniek gebruiken voor aardappelonderzoek. In januari sloot het Wageningse biotechbedrijf Keygene  al een soortgelijke deal met Dow op het gebied van tomatenonderzoek. Als uit deze testfase blijkt dat de techniek goed werkt bij meerdere gewassen, kunnen de veredelaars straks licenties met Dow afsluiten om de zinkvingertechniek te mogen gebruiken. Krens is verguld met de huidige overeenkomst. ‘Wij willen graag de nieuwste veredelingstechnieken in huis hebben.’