Nieuws - 5 november 2010

Ode aan Harry

Wat te zeggen in de eerste week zonder Harry Mulisch? Wat is Nederland – de wereld, het universum! – zonder De Neus? Harry zou er een mooi semi-filosofisch intellectualistisch en zelfophemelend antwoord op de laatste vraag hebben gegeven, eindigend met een flauw doordenkgrapje. Wij, overblijvers, zeggen: niets zijn we zonder jou, Harry. Niets!

Bij_de_buren_YK.jpg
Harry wordt vooral gemist in de Randstad. Folia, het blad van de universiteit waarvan Mulisch eredoctor was, plaatste een in memoriam. Het studentenblad Propria Cures, de gezworen vijand van Mulisch, zal de schrijver ook enorm missen. Decennialang spuwde de jonge schrijvers op de grootmeester, op 'de literaire pretenties van de auteur, zijn egocentrisme en het feit dat hij zich veel met public relations bezighield'. Als anti-ode verschijnt er deze week een speciaal anti-Harry-nummer. Aan alle nieuwe abonnees geeft het blad het boek Bestrijd het leed dat Mulisch heet cadeau.  
Ook in Leiden, waar zich een deel van De ontdekking van de hemel afspeelt, werd de dode schrijver geëerd. En de doden eren is - heel Mulischiaans -  ook een beetje jezelf ophemelen, want volgens het universiteitsblad Mare had de schrijver ''een ontzaglijke eerbied' voor de oudste en beste universiteit van het land, daar hadden Albert Einstein, Heike Kamerlingh Onnes en Hendrik Lorentz lesgegeven, daar bevonden zich de musea waarin de academische schatten stonden uitgestald.'  
En zo waart de geest van Harry nog stiekem rond in Nederland.  
Overal waar we kijken, duikt Mulisch op. Neem Harry de Vrouwenversierder - welke Amsterdamse vrouw is in de jaren zestig en zeventig eigenlijk niet genomen door onze literaire grootmeester (zijn we niet allemaal kinderen van Harry)? In het Tilburgse universiteitsblad Univers lezen we dat 16 duizend studenten in Nederland (da's twee keer de WUR) wel eens een docent(e) heeft versierd. Bovendien denken de uitvoerder van het onderzoek dat ongeveer tweeduizend studenten daadwerkelijk met een docent seks hebben gehad  binnen de muren van het opleidingsinsituut.
Harry de Polemist doemt in het zuiden des lands op. Vorige week schreef ik al over de ruzie tussen Eindhoven en Maastricht. Maastricht wil een soort University College gericht op bètawetenschappen opstarten, maar daar maakt de TU Eindhoven zich nogal druk over. Het oprichten van een dergelijk college zou tegen de regels zijn. Maar in Observant lezen we dat Eindhoven zèlf zo'n opleiding wilde aanbieden en vooral concurrentie in de Limburgers ziet.  
De Maastrichtse decaan Louis Boon, kartrekker van de nieuwe opleiding, dient zich van Mulisch-versus-Reviaanse repliek. 'Hun probleem (van bèta-establishment, RN) is dat ze dat zelf niet kunnen, ze maken bijna overal slechte onderwijsprogramma's; gemiddeld 30 procent van de studenten is voor de kerst verdwenen. En in Eindhoven is het helemaal desastreus, daar hebben ze geen enkele visie op onderwijs, ze brengen echt kloteprogramma's.'   
Sluiten we heel Mulischiaans af met een grapje. Niet over ons zelf, of niet ophemelend, of verwijzend naar Nietsche, maar van Dara Faizi. Eerder zat hij in het tv-progamma De nieuwste show en afgelopen weekend ontving hij zowel de publieks- als juryprijs op het Groninger Studenten Cabaret Festival. Vertaald naar Mulisch: da's de Nobelprijs van de Cabaret.