Nieuws - 1 januari 1970

Octrooien Lelystad-vaccin verkocht

Het van oorsprong Duitse farmaceutisch bedrijf Boehringer heeft de octrooien van de varkensvaccins tegen Abortus Blauw (PRRS) of het ‘Lelystad-virus’ aangekocht. Hoeveel geld met de overdracht gemoeid is, wil het bedrijf uit concurrentieoverweging niet bekendmaken. Volgens ingewijden gaat het om een ‘aanzienlijk bedrag’.

Het virus dat Abortus Blauw veroorzaakt werd in 1991 door ID-Lelystad ontdekt. Het heet daarom ook wel het ‘Lelystad-virus’. Het virus komt op bijna alle varkensbedrijven voor en veroorzaakt vruchtbaarheidsproblemen en miskraam bij zeugen. Daarnaast kan het ademhalingsproblemen bij jonge biggen veroorzaken, waardoor staart- en oorpunten blauw worden. De ziekte veroorzaakt veel dierenleed en aanzienlijke economische schade in de varkenssector.
Het onderzoek van ID-Lelystad heeft in 1995 geresulteerd in het eerste commercieel verkrijgbare PRRS-vaccin. Dat werd middels een exclusieve licentieovereenkomst al geëxploiteerd door Boehringer, die op basis hiervan nu twee vaccins op de markt brengt.
Behalve de aankoop van de octrooiportefeuille heeft het bedrijf vorige week ook een vijfjarige onderzoek- en ontwikkelingsovereenkomst getekend met de Animal Sciences Group. Hierin wordt afgesproken verder te werken aan het onderzoek en ontwikkeling van veterinaire producten.
Ook Wageningen UR-woordvoerder Simon Vink wil niet bekendmaken voor welk bedrag de octrooien verkocht zijn. Hij wil niet meer zeggen dan dat het bedrijf er ‘geld’ voor heeft betaald. De verkoop past volgens hem in de strategie om producten en kennis te gelde te maken. / GvM