Organisatie
Column

Obsessie

Volgens mijn levenspartner leef ik van obsessie naar obsessie. Ik vind daar niks mis mee. Het geeft me elke keer weer een bak energie om ergens volledig in te duiken.

Zo waren de obsessies van de laatste jaren: terpenlandbouw, permacultuur, pruimenbomen, de Masaï nomaden in Kenia en hun rituelen, het percentage reclames over banken op tv, zweefvliegen, wijktuinen, de reeks van Fibonacci, jongeren, vitamine B12 opname, prijsopbouw van melk, het Renkumse veer, paleistuinen in India, de biografie van mijn vader, insecten hotels, intuïtie en ga zo maar verder.

Ik vind het heerlijk, maar mijn partner grijpt naar haar hoofd en verzucht; ‘Mijn God, een nieuwe obsessie!’ Ik kijk haar verbaasd aan: ‘Is dat dan niet fascinerend? De echte uitvinding ontstaat door de juiste mix van obsessie, intelligentie en intuïtie. Met andere woorden: beetje autisme, een beetje wijsheid en actief open staan voor het vonkje, voor toeval. Daar kan geen tenure track tegen op. Dan wordt het een geforceerde obsessie en dat is contraproductief op den duur. ‘At the end it will backfire’ zouden ze in Afrika zeggen. Ik denk ook niet dat grote wetenschappers zoals Leonardo da Vinci, Albert Einstein, Justus von Liebig of William McDonough en Michael Braungart of welke grote uitvinder-wetenschapper dan ook, in een tenure track zaten.Ik vlinder door het leven van obsessie naar obsessie, maar wie weet doe ik nog eens een flinke ontdekking en anders moet mijn zoontje het maar doen. Die heeft een flinke obsessie: openbaar-vervoerbussen! Hij kent alle stads- en streekbussen, plus namen van haltes van en naar Arnhem, uit zijn hoofd, inclusief vertrektijden. Bij ons laatste bioscoopbezoek zaten wij geobsedeerd naar een heftige liefdesscène te kijken terwijl hij vooral naar ‘lijn 83 NS-station’ en andere bussen keek die op de achtergrond voorbij kwamen!

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.