Nieuws - 15 juni 2017

Obers

Wageningen kent een nieuwe zeldzame soort die bescherming verdient: de ober. Speciaal die van de Vlaamsche Reus aan de Hoogstraat en het Poorthuys aan de Beuningtraat lopen gevaar omver gereden te worden als ze oversteken van café naar terras. De boosdoener is de fietser. De ondernemers hebben daarom borden geplaatst: let op overstekende obers.

Spiegelbeeld

In gezelschap smaakt eten beter. Dit effect blijft zelfs overeind als het gezelschap aan tafel bestaat uit... jezelf. Dat hebben Japanse onderzoekers van Nagoya University ontdekt. Voor een spiegel eten mensen meer en vinden ze het eten lekkerder. Het werkt zelfs als je de spiegel vervangt door een foto van jezelf. De onderzoekers willen met de ontdekking eetproblemen van eenzame ouderen aanpakken.

Luchtje

Versgemaaid gras is het lekkerste plattelandsluchtje dat er is. Volgens een enquĂȘte van Bionext, de brancheclub van bioboeren. Het publiek mocht kiezen uit negen geuren, maar daar zaten niet de geuren bij van een verse koeienvlaai, een natte paardenrug of kuilvoer. Een verkiezing met een luchtje dus. Tweede in de uitslag: een regenbui op een zomerse dag. Zou dat bij een bioboer anders ruiken?

Patrijs

Medewerkers van Unifarm hebben de dood van een patrijs op hun geweten. Het dier is volgens de Weidevogelgroep Binnenveld Oost gesneuveld tijdens het maaien. En dat had niet gemogen. Volgens afspraak wordt op de WUR-proefvelden pas na 1 juli gemaaid. De patrijs is een beschermde vogel. WUR heeft, bij monde van woordvoerder Vink (!), excuses aangeboden.