Wetenschap - 10 januari 2002

OV-weekendkaart nog even gratis in te wisselen

Studenten met een OV-weekendkaart kunnen hun pas nog tot 18 januari gratis omwisselen voor een die doordeweeks geldig is. De dertig gulden die dat kost, worden teruggestort. Niet omwisselen kan bij een structurele vertraging tweehonderd gulden opleveren.

De regeling werd ingesteld vanwege het dienstrooster van de Nederlandse Spoorwegen dat in september inging. Vanwege gebrek aan materiaal en personeel rijden er minder treinen. De beperking bezorgt een aantal uitwonende studenten vertraging op weg van en naar het ouderlijk huis (of een ander 'vast weekendadres').

Ter compensatie van dit leed spraken de studentenbonden ISO en LSVb in oktober met NS en IB-groep af dat studenten hun OV-weekendkaart kosteloos kunnen inwisselen voor een weekkaart. Wie dat niet wil, kan in aanmerking komen voor een eenmalige vergoeding van tweehonderd gulden. Dan moet de vertraging wel minstens een half uur zijn, en niet in te halen door een eerdere of latere trein te nemen. | HOP