Nieuws - 4 december 2009

OR vertrouwt directie ESG niet meer

De relatie tussen de ondernemingsraad en de directie van de kenniseenheid Environmental Sciences Group (ESG) is ernstig verstoord.

OR-voorzitter Kees van Diepen: 'Deze directeur neemt ons niet serieus, hij plaatst ons buitenspel. Keer op keer weigert hij ons informatie te geven. Hij lapt de regels van de Wet op de ondernemingsraden aan zijn laars.' Slingerland: 'Ik ervaar dit niet als conflict. Het gaat om het informatieniveau dat een OR nodig heeft. Een jurist zoekt dat nu uit, dat wacht ik af.'
Vorige week vrijdag heeft een advocaat van de ondernemingsraad de directie opgeroepen om de ontruiming van ESG-onderdeel Isric te stoppen omdat 'de noodverhuizing onrechtmatig was'. Van Diepen: 'Zo'n verhuizing is adviesplichtig. Bij een negatief advies had de directie haar besluit kunnen doorzetten, maar wel een maand moeten wachten. De directie vroeg ons advies, maar wij wilden eerst aanvullende informatie. Die kregen we niet.' Slingerland zegt dat hij de informatie wel wilde geven, maar niet wilde wachten met de noodverhuizing. De OR neemt mogelijk  juridische vervolgstappen.
Deze botsing was niet de eerste. Eerder dit jaar weigerde Slingerland een rapport  te verstrekken over het invoeren van flexplekken. De directie speelde met het idee om het gebouw Atlas terug te geven aan de Raad van Bestuur (zo zou plek ontstaan voor de voedingsonderzoekers van de Dreijen).
Slingerland: 'Er is irritatie ontstaan over een rapport van het Center for People and Buildings over het behuizingsplan. Dat heb ik niet doorgestuurd omdat het een concept-tussenrapport betrof.'
Daarnaast heeft OR-lid Edgar de Vos de directeur publiekelijk verweten de cijfers te verdraaien. In augustus gaf Slingerland aan het contact met de OR tijdelijk tot het wettelijk minimum te beperken.