Nieuws - 30 oktober 2008

OPNAME FOLIUMZUUR HOGER DAN GEDACHT

Mensen nemen meer foliumzuur op uit voedsel dan gedacht. Dat laat dr. Renate Winkels zien in haar proefschrift. De slechte tijding is dat we nog altijd niet genoeg van de B-vitamine binnenkrijgen.

‘Het oude getal van vijftig procent opname was weinig onderbouwd. Iedereen verwijst naar dezelfde publicatie waarin iemand roept dat de opname waarschijnlijk niet hoger ligt dan vijftig procent’, vertelt Renate Winkels. Zij kwam uit op een opname van 82 procent. Dat betekent dat we dichter bij de aanbevolen hoeveelheid van driehonderd microgram foliumzuur per dag zitten dan gedacht. Maar zelfs dan krijgt nog altijd 25 procent van de vrouwen en 50 procent van de mannen te weinig foiumzuur binnen.
Gebrek aan foliumzuur kan leiden tot bloedarmoede en tot open ruggetjes bij baby’s. Daarom wordt suppletie vooral aangeraden voor vrouwen die zwanger willen worden. Naast voorlichting kan verrijking soelaas bieden. ‘Met foliumzuur in meel bereik je een groot deel van de bevolking’, stelt Winkels. ‘Maar er kleven ook nadelen aan. Foliumzuur lijkt enerzijds te beschermen tegen darmkanker, maar zou anderzijds eenmaal aanwezige tumoren stimuleren. Zolang de relatie tussen foliumzuur en kanker niet duidelijk is, luidt mijn advies dat je niet moet verrijken en dat we onze energie beter in voorlichting kunnen steken.’ / Marcel van den Hark

Renate Winkels promoveerde op 29 oktober bij prof. Martijn Katan, oud-hoogleraar Humane voeding.