Nieuws - 23 april 2009

OPGEGEVEN

Op de wereldkaart van genetisch aangepaste gewassen is Europa een woestijn. En dat zal nog wel even zo blijven, nu ook Duitsland afziet van gengewassen. Oostenrijk, Hongarije, Frankrijk, Luxemburg en Griekenland waren al tegen.
De Duitse CSU-minister Ilse Aigner heeft dit jaar de teelt van MON810-maïs verboden en het Duitse BASF heeft besloten het biotech-onderzoek langzaam naar de VS te verplaatsen. BASF wacht immers al jaren vergeefs op toelating van transgene aardappels.
Dit betekent ook dat een Wageningse vinding voorlopig geen toepassing vindt. De Groningse aardappelcoöperatie Avebe wacht op Europese toelating voor teelt van de Apriori-aardappel, die zonder klonteren te verwerken is tot plastic of lijm. Die pieper is mede ontwikkeld door Wageningse plantenveredelaars. Dat was in de jaren tachtig. Nu is het 2009 en het ziet er niet naar uit dat de Apriori nog de grond in gaat.
De Europese milieulobby is bijzonder succesvol in het tegenhouden van transgene gewassen. Europese biotechnologen doen van alles om aan de bezwaren van Greenpeace en consorten tegemoet te komen. Maar ze komen er niet doorheen.
Zie hier vier grote bezwaren tegen gentech en de reacties van onderzoekers:
1. ‘Bij het inbrengen van nieuwe genen komen ook genen voor antibioticaresistentie mee.’ Antibioticagenen worden nu niet meer gebruikt.
2. ‘Als je genen uit andere soorten gebruikt, weet je nooit wat ze doen in hun nieuwe omgeving.’ Maar ook cisgenese, dat gebruik maakt van soorteigen genen, stuit op bezwaren.
3. ‘Transgeen voedsel leidt tot allergie.’ Dat werd uitvoerig onderzocht en bleek onwaar.
4. ‘Alleen multinationals profiteren van de voordelen van gengewassen.’ Toch is in 1997 een rijstsoort ontwikkeld met extra bètacaroteen, voor kinderen met vitamine A-gebrek. Het is nog niet op de markt, dankzij verzet van onder meer Greenpeace.
De milieubeweging is en blijft tegen. Het is treurig dat ze daarin zoveel gehoor vindt in Europa. Want met biotech blijkt niks mis – buiten Europa worden al twintig jaar probleemloos transgene gewassen verbouwd.
De gentechnologie die in Europa is ontwikkeld, wordt nu in andere continenten te gelde gemaakt. Bedrijven en wetenschappers trekken weg.
Zo ontwikkelt BASF nu in Amerika een genetisch aangepaste maïssoort, die tegen langdurige droogte kan. De Duitse onderneming heeft Europa opgegeven.