Student - 16 april 2009

OP KOSTEN VAN DE WINNAAR MET BIER GOOIEN

Hoewel Argo het al maanden probeerde af te dwingen met het lied ‘Argo wint de Varsity!’ kwam de ‘oude vier’ niet in de buurt van winst. De leden van de Wageningse studentenroeivereniging kwamen wel heel dicht in de buurt van rondvliegende biertjes, kluiten aarde en – als het tegen zat – de vlakke hand van de kroegcommissie van het Rotterdamse corps.

Ceresleden doen wat toeschouwers van de Varsity doen: bier drinken en met graspollen gooien.
Afgelopen zondag vond de 126e Varsity plaats, de grootste studentenroeiwedstrijd van het jaar. Teams in verschillende klassen leggen twee kilometer af op het Amsterdam-Rijnkanaal bij Houten. Het koningsnummer is de ‘oude vier’, de beste vier roeiers van de vereniging. De Varsity trekt altijd veel bekijks door de braspartijen op de kade en de gewoonte dat de winnende vereniging een kroegjool aanbiedt, een groot feest in de eigen stad waarbij de winnaar het bier betaalt. De Rotterdamse vereniging Skadi was dit jaar favoriet met drie roeiers uit de Holland Acht, het team dat Nederland vertegenwoordigde op de Olympische spelen. Ondanks deze zware tegenstand hadden de Argonauten er vertrouwen in dat er op zijn minst een finaleplek inzat. De teleurstelling was groot toen de vier de eerste heat niet overleefden.
Peter Vos, een van de oude vier van Argo heeft ‘een verschrikkelijke dag’ gehad. ‘We hebben samen heel veel getraind, maar het veld was erg zwaar. Het huilen stond me nader dan het lachen en ik ben kort na de wedstrijd naar huis gegaan. Ik had geen zin om me aan iedereen te moeten verantwoorden voor deze deceptie.’ Van de elf startende boten van Argo heeft er één gewonnen. De overgangsvier met stuur passeerde als eerste de finish onder de spoorbrug. Over het team met stuur Machteld Klok, Jurriaan Visser, Leendert-Jan de Wilde, Gijs Ligtenbergh, en Jobert Rijsdijk zegt Peter Vos: ‘Ze moesten ook wel winnen. Dit team was veel beter dan de rest van het veld, alleen schijnen ze dat nog niet te weten.’
Naarmate de dag vorderde werd het op de publiekskade steeds onrustiger met in jasje en das gehulde studenten die elkaar bestookten met kluiten aarde en verenigingsliederen. Toen de vier roeiers van Skadi als eersten de finish passeerden brak helemaal de pleuris uit. Uitzinnige leden sprongen en masse in het koude water en zwommen naar hun helden. Op de kade werden de vlaggen gestreken, het moment bij uitstek om de lelijke banier van die nare vereniging tot jouw trofee te maken. De roeiers hadden hun taak volbracht en gingen moegestreden op huis aan.
De toeschouwers zetten, een vlag armer of rijker, koers naar de sociëteit van het Rotterdams studentencorps om wat biertjes te drinken op kosten van de winnaar. Drinken, dus niet gooien. Wie per ongeluk toch een plastic beker met een vaartje uit zijn hand liet glijden in de richting van die arrogante vereniging en opgemerkt werd door de kroegcommissie, kreeg een ‘pofje’, een hardhandige tik op de wang met de vlakke hand. De gewelddadige repressie mocht niet baten. Na een paar uur brassen en bier smijten stond er een laagje van een millimeter over de hele zaal. Er hing een broeierig en competitief sfeertje, waar de corpsstudenten wel raad mee wisten.