Nieuws - 6 november 2008

OOIJEVAAR NAAR MOSKOU

Mark Ooijevaar mag over twee weken naar de wereldbekerwedstrijd schaatsen in Moskou. Op zondag 2 november werd de student Bos- en natuurbeheer vijfde op de tien kilometer op het NK Afstanden.

Op de tien kilometer reed Ooijevaar 13.30.84 – in 1994 in het pre-klapschaatstijdperk een wereldrecord voor Johan Olav Koss. De Wageningse student was er nu 21 seconden langzamer mee dan winnaar Sven Kramer, maar het was hard genoeg om op woensdag 19 november met twee trainingsmaatjes van het gewest Noord-Holland/Utrecht naar Moskou af te mogen reizen.
Ooijevaar kijkt tevreden terug op het weekend. Hij moet altijd een beetje op gang komen aan het begin van het schaatsseizoen, en was daarom best blij met zijn vijfkilometerrace, waarmee hij zesde werd, zijn hoogste klassering tot nu toe op dit kampioenschap. ‘Dat ik nu op de vijf nog niet naar wereldbekerwedstrijden mag is jammer, maar het ging beter dan verwacht’, reageert hij. De uitslag biedt nog wel kans op deelname aan de tweede serie wereldbekerwedstrijden, later dit jaar.
De Leeuwardse voedingsstudent Mayon Kuipers begon het NK met een persoonlijk record op de 500 meter (39.72). In haar tweede rit miste ze dat op tweetiende, en werd uiteindelijk achtste.
Bij het Europees kampioenschap veldrijden in Liévin op zondag 2 november reed Sanne van Paassen, derdejaars student Bedrijfs- en consumentenwetenschappen naar een elfde plek, als derde Nederlandse.