Nieuws - 22 januari 2009

OBAMA: ‘WETENSCHAP HERVORMEN’

‘We zullen onze scholen, colleges en universiteiten hervormen, in antwoord op de eisen van een nieuw tijdperk.’ Aldus president Barack Obama in zijn inaugurele rede. In de komende tien jaar wil hij het budget voor fundamenteel onderzoek in onder meer de levenswetenschappen verdubbelen.
In de verkiezingsstrijd kondigde Obama aan dat hij flink zal investeren in de wetenschap. Die zou haar ‘rechtmatige positie’ weer terug moeten krijgen. Behalve levenswetenschappen noemde hij wiskunde, techniek en natuurkunde als belangrijke aandachtsgebieden. Ook gaat de nieuwe president van de Verenigde Staten extra investeren in jonge wetenschappers.
Hij wil de wetenschap inzetten in de strijd tegen de klimaatverandering: er zou meer onderzoek moeten worden gedaan naar groene energie en zuinige voertuigen. Ook moet de wetenschap soelaas bieden tegen bioterreur en computercriminaliteit.
Deze uitspraken deed hij voordat de zwartste scenario’s van de economische crisis werden geschetst. Hij heeft sindsdien volgehouden dat hij in onderzoek en wetenschap wil investeren. Het moet nog blijken of hij zijn plannen bijstelt.