Nieuws - 20 februari 2015

Nuttige workshop efficiënter studeren

tekst:
Carina Nieuwenweg

Tips om efficiënter te leren studeren werden enthousiast neergepend door de 35 aanwezigen in Impulse, bij een training van Young KLV op 19 februari. Ook Resource was erbij.

Uitstelgedrag, concentratieproblemen en niet kunnen plannen. Herkenbare obstakels tijdens het studeren. Gelukkig zijn deze problemen op te lossen door het toepassen van goede time management, aldus Huub Schulte Fischedick, specialist op het gebied van cultuur en gedragsverandering. Hij verzorgde een training efficiënt studeren op uitnodiging van Young KLV. Efficiënt betekent volgens Schulte Fischedick veel doen in weinig tijd, en daarvoor zijn goede time management skills essentieel. Resource zette zijn belangrijkste tips op een rijtje.

  1. Chunk! Oftewel maak blokjes van de dingen die op je to-do lijstje staan. Zoek de dingen bij elkaar die op dezelfde plek gedaan moeten worden of over hetzelfde onderwerp gaan. Want: alles wat we chaotisch door elkaar doen kost ontzettend veel tijd. Vraag je daarnaast af of je ze op het juiste moment doet.
  2. Maak onderscheid tussen urgentie en belang. To-do activiteiten vallen in één van de  volgende vier categorieën:  Belangrijke en urgent, belangrijk en niet urgent, urgent maar niet belangrijk en niet belangrijk en niet urgent. Alles wat onder de laatste categorie valt kun je van je lijst strepen. Alles wat onder de eerste categorie valt, doe je meteen.
  3. Maak gebruik van de genialiteit van je brein. Schrijf achter elk punt op je to-do lijst hoeveel tijd je eraan kwijt bent. Stel je nu voor dat dit plots in de helft van de tijd moet. Hoe zou je dat aanpakken? Je zult zien dat je in staat bent zélf te bedenken hoe dingen sneller kunnen.
  4. Hou het ‘waarom’ voor ogen. Omdat het behalen van een diploma belangrijk maar niet urgent is, is het soms lastig om gemotiveerd te blijven. Vat daarom in één krachtige zin voor jezelf samen waarom je deze studie doet. Gebruik dit als een tegeltjeswijsheid. Tegen jezelf zeggen dat je het aankomende tentamen gaat halen omdat je met je diploma de wereld gaat verbeteren motiveert al een stuk beter.
  5. Voor de uitstellers onder ons: zet de eerste stap. De eerste stap kan echt heel klein  zijn. Maar vervolgens zet je een volgende kleine stap en voor je het weet ben je begonnen. Of: doe juist helemaal niets. En doe dit op de plek waar je de uitgestelde taak moet doen. Niets doen houden mensen niet vol en binnen een paar minuten ben je aan de slag.

Meer informatie en interessante trainingen vind je op www.studententrainingen.nl. Daarnaast zijn er een aantal zoektermen voor het internet die je zeker eens moet proberen: note taking strategies, mindmapping en time management.