Organisatie - 1 januari 1970

Nuffic: Wageningen telt weinig internationale medewerkers

Uit een onderzoek dat de Nuffic liet doen blijkt dat zestien procent van de wetenschappelijk medewerkers van Wageningen Universiteit uit het buitenland komt. Dat zou van Wageningen Universiteit de op Groningen na minst internationale universiteit van Nederland maken. ‘Externe onderzoeksbureaus zeggen wel vaker domme dingen’, reageert universiteitshoogleraar prof. Rudy Rabbinge.

De Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs, de Nuffic, heeft een extern onderzoeksbureau laten uitzoeken hoeveel wetenschappelijk medewerkers in Nederland uit het buitenland komen. Onderzoeksbureau Research voor Beleid haalde cijfers uit verschillende bronnen, onder andere uit opgaven van de instellingen zelf, uit zoekacties op internet en een enquête. Gemiddeld komt in Nederland 20 procent van de wetenschappelijk medewerkers uit het buitenland, voor de technische universiteiten is dat 25 procent. Conclusie: Wageningen is met haar 16 procent minder internationaal dan gedacht.
‘Zestien procent kan niet kloppen’, reageert Simon Vink, woordvoerder van de raad van bestuur, die het aantal niet-Nederlandse onderzoekers bij Wageningen Universiteit schat op de helft van de onderzoekers. Ook prof. Rudy Rabbinge, universiteitshoogleraar en hoofd van de Wageningse onderzoeksscholen, denkt dat het feitelijke percentage hoger ligt. De oorzaak van het verschil met het Nuffic-onderzoek is volgens Rabbinge het hoge aantal buitenlandse sandwich-PhD-studenten met een beurs van buiten de universiteit. Zij doen onderzoek in of vanuit Wageningen, maar staan niet op de loonlijst en tellen niet als medewerkers van Wageningen Universiteit. Rabbinge: ‘Juist Wageningen heeft heel veel sandwichonderzoekers’ Rabbinge heeft nog een verklaring voor de lagere schatting. ‘Het komt wel vaker voor dat externe onderzoeksbureaus de specifieke situatie niet kennen en dan domme dingen gaan zeggen.’ / JT