Wetenschap - 20 oktober 2011

Nu nog duurzamer: pak de lift?

Duurzaamheid is schuldmanagement. Echte duurzaamheid begint bij een effectief ontwerp. Zegt Michael Braungart.

Braungart.jpg
De Cradle-to-Cradle goeroe sprak donderdag in de Hof van Wageningen voor een gehoord van promovendi van graduate school PE&RC (Production Ecology & Resource Conservation). De PE&RC-bijeenkomst stond in het teken van innovatie en duurzaamheid. Specifieker: wat gebeurt er buiten Wageningen op dit terrein.
Schuldreductie
Braungart (oa Erasmus Universiteit en Universiteit van Twente) toonde zich van zijn zeer kritische kant. Duurzaamheid is volgens hem het 'optimaliseren van de verkeerde dingen'. Maar echt zoden zet het niet aan de dijk. Evenzo is innovatie volgens Braungart synoniem voor dingen nog efficiënter verkeerd te doen. Volgens Braungart is schuldreductie de drijvende kracht achter de duurzaamheidscultus. We kopen ons schuldgevoel jegens de natuur af met duurzaamheid. Door te streven naar koolstofneutraliteit bijvoorbeeld. Maar koolstofneutraal is volgens Braungart onzin. 'Zero-emissie bestaat alleen als je niet bestaat. En is dat wat we willen: niet bestaan?'
Effectief
Braungart hekelt het begrip ecologische voetafdruk. 'Weet je dat traplopen vijf keer meer energie kost dan met de lift gaan. Verminder je ecologische voetafdruk: neem de lift. Want dat is efficiënter. Maar daar gaat het dus niet om. Duurzaamheid is geen energieprobleem, maar een mismanagement van het koolstofgebruik.' Effectiviteit, daar draait het volgens Braungart allemaal om. Preciezer: eco-effectiviteit, het zo effectief mogelijk gebruiken van grondstoffen. Braungart: 'Niet zo efficiënt mogelijk, maar zo effectief mogelijk.' Niet minder, maar anders. Echte duurzaamheid begint bij een andere manier van ontwerpen. Volgens de principes van het door hem bedachte Cradle-to-Cradle.