Student - 18 november 2010

Nootjes kraken en larfjes tellen

Karin Steijven deed in Panama onderzoek naar het effect van de verspreiding van palmbomen op zaadproductie en zaadpredatie.

Wie? Karin Steijven, Master studente Bos- en natuurbeheer
Wat? Onderzoek naar het effect van de verspreiding van palmbomen op zaadproductie en zaadpredatie
Waar? Panama, Barro Colorado Island
Waarom? Afstudeervak ecologie
'Bestuiving is het mooiste wat er is! Daarom wilde ik eigenlijk een heel ander onderzoek doen. Ik wou van een andere boomsoort de bestuiving meten. Jammer genoeg ging dat onderzoek niet door. Uiteindelijk heb ik met mijn begeleider het nieuwe onderzoek bedacht. In Panama liep ik als roodkapje alleen door het bos, wel met een gps. Elke dag struinde ik uren door de ondergroei van de jungle. Ik bezocht mijn palmbomen en verzamelde hun vruchten. Door een net op te hangen in de bomen zorg je ervoor dat de vruchten niet op de grond vallen en opgevreten worden door knaagdieren. Na het verzamelen lag het fruit twee maanden te drogen in het lab, vervolgens moest ik het aantal keverlarfjes tellen dat erin zat.
Op het eiland waren geen winkels, geen auto's en geen wegen. Er staat alleen een onderzoeksinstituut en er wonen alleen wetenschappers. Het is een soort speeltuin voor onderzoekers, echt bizar. Je loopt dan uren alleen door de jungle en komt dan plots een medebewoner tegen die met een vlindernetje langs komt huppelen. Soms heb je het idee dat je in de wildernis bent, maar dan kom je weer onderzoeksveldjes van wetenschappers tegen. Het verblijf is daar echt superlux. Er wordt heerlijk voor je gekookt, je hebt er airconditioning, televisie, een balkon, internet, alles. We zaten daar ook met een hele leuke groep mensen, allemaal jonge onderzoekers die zo gek als een deur waren. We hebben heel wat toffe feestjes gehad op het eiland.
Vervelend is dat je overal om je heen water hebt, maar je mag er niet in zwemmen terwijl het snikheet is. Er zitten krokodillen in het water van een paar meter lang. Eén keer, na een gek feestje, zijn we met ons dronken hoofd toch in het water gesprongen, de beheerders van het gebied inclusief. Het was echt een supertijd in Panama. Ik heb slingerapen, agoutis, een miereneter en luiaards gezien, zelfs eentje die werd opgegeten door een ocelot, een kleine katachtige. Alleen de brulapen die zich uitsloven vlakbij je raam om 5 uur 's ochtends waren echt irritant.'