Nieuws - 15 mei 2019

Nooit meer verdwalen in die lijst met enge vaknamen: vaarwel Blackboard

tekst:
Geert van Zandbrink

Blackboard leek ooit het walhalla van internetmagie, maar blogger Geert van Zandbrink verheugt zich nu op het modernere broertje Brightspace. ‘Zodra ik het platform mocht betreden, was het verval al begonnen.’

© Sven Menschel

Na vijftien jaar trouwe dienst wordt Blackboard geleidelijk aan overgenomen door Brightspace. De elektronische leeromgeving is verouderd en toe aan vervanging, bedacht WUR nadat vrijwel alle andere Nederlandse universiteiten al waren overgestapt.

Stoeien met Magister
Blackboard klonk voor mij jaren geleden als een walhalla van internetmagie. Toen ik in mijn middelbareschooltijd nog aan het stoeien was met Magister, hoorde ik bij mijn broers de naam Blackboard al eens vallen. Maar zodra voor mijzelf de tijd rijp was om het platform te betreden, was het verval al begonnen. Regelmatig haperde Blackboard in de zelfstudieweek of bleek op het moment suprême een toets- of inleverfunctie niet te werken.

Mankementjes
Die tijd is nu voorbij: we zullen nu niet meer hoeven verdwalen in de lange lijst met enge vaknamen vol cijfers en underscores, waar vakken soms jaren blijven staan of voordat je het vak goed en wel hebt gehaald alweer verdwijnen. De algemene mededeling op de homepagina van een vak dat ik in november 2017 heb gevolgd, zal ik binnenkort niet meer dagelijks te zien krijgen. Ondanks alle mankementjes bleef Blackboard me verbazen met alle mogelijke functies, van multiple choicetoetsen tot inschrijven voor groepspagina’s binnen een vak.

Blackboard gaat nu op een in-memoriam-lijstje van achterhaalde maar ooit zo baanbrekende uitvindingen, geflankeerd door floppy disks, Windows XP en Limewire Pro

De vervanger heet Brightspace, het modernere broertje waarvan de naam al doet dromen van innovatie, overzicht en snelheid. Vanaf deze periode wordt het voor vijftig vakken gebruikt en in 2020 zal Blackboard volledig zijn verdwenen. Docenten zullen er nog wel even aan moeten wennen, dus de laatste periode van het academisch jaar wordt ingezet om vast over de eerste moeilijkheden heen te komen.

Zo gewend
De nieuwe stroom aan eerstejaarsstudenten zal na een week of twee gewend zijn aan het nieuwe Brightspace en over twee jaar weten studenten niet eens meer dat er ooit zoiets als Blackboard heeft bestaan. Zo gaat dat met technologische innovaties. Blackboard gaat nu op een in-memoriam-lijstje van achterhaalde maar ooit zo baanbrekende uitvindingen, geflankeerd door floppy disks, Windows XP en Limewire Pro. En we zullen het nooit, nooit vergeten.