Nieuws - 1 oktober 2015

Noldus viert 25-jarig bestaan

tekst:
Rob Ramaker

Spin-off bedrijf Noldus viert vandaag het 25-jarig bestaan met een congres. Het bedrijf ontstond tijdens de promotie van oprichter Lucas Noldus aan Wageningen Universiteit.

Beeld: Pascal Tieman

Noldus maakt systemen die gedrag – van mens en dier – observeren en interpreteren. Vanmiddag in Hotel de Wageningsche Berg gaat het dan ook over dit onderwerp. Zo vertelt Kees de Graaf, hoogleraar Sensoriek en eetgedrag, hoe wetenschappers ons eetgedrag volgen met sensoren. Ook kunnen onderzoekers tegenwoordig gezichtsuitdrukkingen ‘lezen’ zodat ze begrijpen welke emoties eten bij mensen teweeg brengt. Behalve De Graaf spreekt ook Marcel Dicke, hoogleraar Entomologie aan Wageningen Universiteit. 

Een experiment illustreert tijdens het congres welke mogelijkheden inmiddels bestaan om gelaatsuitdrukkingen te lezen. Vooraf kregen alle 125 genodigden – vooral bestuurders en ondernemers – een link naar enkele filmpjes. Terwijl ze naar bijvoorbeeld de ‘gouden’ race van Dafne Schippers of een dierenfilmpje keken, werden ze gevolgd door hun eigen webcam. Samen met de FaceReader Online software werd vervolgens ingeschat welke emoties de filmpjes teweegbrachten. Dat is veel lastiger dan experimenten in een laboratorium waar alle omstandigheden te controleren zijn. Bij een webcam varieert immers de houding waarin mensen zitten en de lichtomstandigheden.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Oprichter Lucas Noldus promoveerde in 1989 bij de leerstoelgroep Entomologie aan Wageningen Universiteit. Tijdens zijn promotie schreef hij een computerprogramma dat het veel makkelijker maakte diergedrag te registreren. Het programma ‘The Observer’ was het begin van zijn spin-off. Inmiddels heeft het bedrijf zo’n 130 medewerkers in dienst en zijn er naast het hoofdkantoor in Wageningen nog 13 andere vestigingen.