Nieuws - 29 november 2012

Nog één hap/bladzijde

Wat? Eet mij: De ­psychologie van eten, diëten en te veel eten Wie? Asha ten Broeke en Ronald Veldhuizen Waar? De betere (online) boekhandel Hoeveel? 18 euro voor de paperback

28-cult_boekcover.jpg


Overgewicht lijkt een bedrieglijk eenvoudig probleem. We moeten ­simpelweg niet meer eten dan we verbruiken en het is opgelost. Simpel toch? In Eet mij rekenen Veldhuizen en Ten Broeke in 250 vlot geschreven pagina's af met zulke illusies. Hierbij bespreken ze vooral de - onderbelichte - invloed van omgeving op ons eetgedrag.
Op sleeptouw van WUR-docent Reint-Jan Renes laten ze zien hoe in een supermarkt onze zelfbeheersing sneuvelt onder een spervuur van ver­leidingen. Verder tonen ze aan dat  ons lichaam geen betrouwbare calorieëndetector is. Het zijn juist omgevingsfactoren, zoals bordomvang en portiegroottes, die bepalen hoeveel we eten. Je moet Eet mij vooral lezen voor dit onthullen van de 'obesogene' omgeving. Geïnteresseerden in de biologische kant van honger komen minder aan hun trekken. Al legt het nog eens duidelijk uit waarom lijnen contraproductief is en dat ons gewicht sterk door genen wordt bepaald.
Op één punt blijven lezers misschien wat verward achter. Veldhuizen en Ten Broeke suggereren terloops dat het beeld van een obesitasepidemie deels gebaseerd is op overdreven statistieken en een verschuiving van de BMI-grens. Maar voordat ze dit stevig hebben onderbouwd, slaan ze al een nieuwe weg in. Verder is Eet mij een vlot geschreven boek. Lezen gaat net als een bus pringles, bij elk hoofdstuk denk je: nog ééntje. Echt.