Nieuws - 26 april 2016

Nobelprijswinnares moet vrouwelijk talent inspireren

tekst:
Rob Ramaker

Scheikundige en Nobelprijswinnares Ada Yonath komt naar Wageningen voor een lezing. Op 18 mei spreekt ze bij de presentatie van een boek over de ‘inspirerende vrouwen van Wageningen UR’.

Beeld: credit

Yonath, die werd uitgenodigd door de Wageningen Young Academy, kreeg de prijs in 2009 voor haar werk aan de vorm en functie van het ribosoom. Cellen bevatten zulke machientjes om de instructies uit het erfelijk materiaal om te zetten naar eiwitten, die in organismen weer zorgen voor transport, stevigheid en alle andere processen nodig voor leven.

Na afloop wordt een boek gepresenteerd met 22 portretten van vrouwelijke wetenschappers van Wageningen UR. ‘Zij kunnen al onze jonge medewerkers inspireren hun eigen pad te bewandelen’, zegt Kristina Raab, projectmanager bij Corporate human resources, ‘juist voor jonge vrouwelijke onderzoekers in vakgebieden met voornamelijk mannen.’ Namen wil Raab nog niet noemen maar de geportretteerden zullen op 18 mei tijdens de borrel aanwezig zijn voor kennismakingen.

Zij kunnen al onze jonge medewerkers inspireren hun eigen pad te bewandelen
Kristina Raab, projectleider bij Corporate human resources

Het creëren van rolmodellen is één van de doelen van het gender actieplan. Sinds november 2013 probeert Wageningen UR hiermee het aantal vrouwen in topposities te vergroten. Eerder werd onder meer gestart met een mentorprogramma voor vrouwelijk talent en diversiteitsworkshops. Ook het meest recente Strategisch Plan heeft als doel van Wageningen UR een meer diverse – hier breder gedefinieerd dan alleen gender – organisatie te maken.

Uit landelijke vergelijkingen bleek in 2015 en 2012 dat Wageningen University het kleinste aandeel vrouwelijke hoogleraren heeft van ons land. Om dit aan te pakken werd het eerder genoemde gender actieplan opgesteld. Verder werd afgelopen januari afgesproken dat in 2020 één op de vier hoogleraren vrouw moet zijn. Vanuit de organisatie klonk al eerder de roep om meer ambitie. In december 2015 ondertekenden 62 hoogleraren een petitie die stelde dat Wageningen UR harder moet werken aan diversiteit.