Nieuws - 11 december 2014

Nobel

Altijd al een Nobelprijs willen kopen? Dan ben je te laat. James Watson (die van de dubbele helix) heeft die van hem begin deze maan geveild bij Christie’s in New York. Het kleinood leverde 3,8 miljoen euro op. Dat is dubbel zoveel als de medaille van zijn compaan Francis Crick vorig jaar op bracht. De 86-jarige Watson geeft een deel van het geld aan goede doelen en de wetenschap. Nobel.

OUD

Waarom leven vrouwtjes langer dan mannetjes? Bij fruitvliegen komt dat door seksuele selectie, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Exeter. Mannetjes leven wel dertig procent korter. Hofmakerij kost levensduur. Bij vliegen dus, benadrukken de wetenschappers, maar het geeft te denken.

NO BRAINER

Diefstal of studentengrap? Op de universiteit van Texas brak paniek uit toen bleek dat honderden men- selijke hersenen, waaronder die van de beruchte moordenaar Charles Whitman, waren verdwenen uit de universiteitscollectie. Na een wereldwijde publiciteits- golf kwam de universiteit schoorvoetend met de oplossing van de breinbreker: de organen waren in 2002 per ongeluk vernietigd.  

DISCRIMINATIE

Een Duits warenhuis heeft zijn kerstman ontslagen omdat hij... te oud is. Op de rijpe leeftijd van 72 zou de rol te zwaar zijn voor de man met een authentieke, witte baard. Vanuit de hele wereld kwamen boze reacties, maar zelf vond hij het niet zo erg. Hij heeft al een paar rustigere schnabbels gevonden.