Organisatie - 1 januari 1970

‘Nijs, je bent niet goed wijs!’

Bam! Een harde knal klinkt over de Dam als de band die de studentendemonstratie tegen de plannen van staatssecretaris Nijs moet inluiden zijn soundcheck begint. Honderden duiven kiezen gelijktijdig het luchtruim, een groepje Aziatische toeristen gewapend met strooigoed beteuterd achterlatend.

Vandaag, vrijdag 26 maart, neemt studerend Nederland bezit van de Dam om te protesteren tegen selectie aan de poort en verhoging van collegegeld. Althans, het actiebereide deel van studerend Nederland; een groep van zo’n tweeduizend mensen. Na muziek en toespraken zal er een tocht door de Amsterdamse binnenstad gehouden worden. Daniel Polders, lid van de Progressieve Studenten Fractie, staat samen met een groepje Wageningse demonstranten te kijken naar de band die klaar staat op het podium. Als een meisje met rood T-shirt met een vuist erop een pamflet aan hem probeert te slijten, houdt hij zijn handen in zijn zakken. ,,Ik heb al twintig folders gehad vandaag” zegt Daniël. ,,Alle linkse groeperingen zijn hier aanwezig om de laatste actieve studenten van Nederland voor hun clubjes te werven.”
De band begint met spelen en de langzaamaan begint de ruimte voor het podium zich te vullen met studenten. Na enkele nummers klimt Nikki Heerens het podium op. Hij is bestuurslid van de Wageningense studentenorganisatie WSO en ook van de Europese Studentenbond en hij leest vandaag een solidariteitsverklaring van de Engelse studentenbond voor. ,,Door protestacties in eigen land konden de Engelsen helaas niet aanwezig zijn.”
Mirjam, een Wageningse studente met een feloranje truitje aan, overziet de groep studenten die naar de Engelse steunbetuiging luisteren. Ze vertelt dat ze tot de ordedienst behoort. ,,Er zitten veel Wageningers in de ordedienst.” Ze mag geen vragen van journalisten over de demonstratie beantwoorden. ,,Ik ben geïnstrueerd om alle pers door te verwijzen naar het perscentrum. Daar zit onze persvoorlichter. Bezoekers kunnen natuurlijk alles vragen.”
Na de toespraak van Nikki probeert Floris van Eijk, voorzitter van de studentenvakbond LSVb, de menigte op te peppen. ,,Nijs je bent niet goed wijs!”, brult hij. De demonstranten joelen. ,,En dan gaan we nu onze protestmars houden!”, roept hij tenslotte. Onder begeleiding van agenten te paard verlaten de demonstranten het plein in de richting van de grachtengordel. Voorzichtig beginnen de eerste studenten op fluitjes te blazen. Af en toe klinkt het tetterende geluid van een megafoon. Nu ze op één weghelft met zijn vijven naast elkaar lopen, vormen de circa tweeduizend studenten een lang lint. Het zelfvertrouwen groeit. ,,Ka-bi-net, jullie worden afgezet” schreeuwt een deel van de stoet uitdagend. |
T.H.